Civilinių bylų skyriaus teisėjos L. Tupienės įgaliojimai buvo pasibaigę praėjusių metų balandį, tačiau tuometinis prezidentas Valdas Adamkus juos pratęsė iki tol, kol teisėja baigs nagrinėti konkrečias 7 bylas. Tačiau paaiškėjo, kad teisėja nagrinėjo ir kitas, naujai gautas bylas.

Nuo balandžio 16-osios, kai įsiteisėjo prezidento dekretas, kuriuo leista L. Tupienei nagrinėti tik 7 bylas, teisingumo vykdytoja paskelbė sprendimus daugiau kaip 85 bylose.

„Tai yra absoliutus apeliacinės instancijos teismo nutarties negaliojimo pagrindas“, - išnagrinėjęs vieną L. Tupienės bylą praėjusių metų gruodį pabrėžė LAT.

Kaip rašoma neskundžiamoje LAT nutartyje, bet kurioje byloje turi būti įgyvendintas vienas svarbiausių civilinio proceso principų – teisės į tinkamą teismo procesą principas.

„Vienas iš šio principo turinio elementų yra tai, kad teismas turi būti sudarytas pagal įstatymą. Jeigu byla išnagrinėta neteisėtos sudėties teismo, tai yra pagrindas pripažinti, kad apeliacinės instancijos teisme iš viso nebuvo tinkamo teismo proceso. Dėl to neteisėta teismo sudėtis yra absoliutus ir besąlygiškas pagrindas panaikinti teismo sprendimą“, - rašoma LAT nutartyje.

Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas ketvirtadienį DELFI tvirtino, kad L. Tupienė jau baigė nagrinėti prezidento V. Adamkaus dekrete nurodytas 7 bylas, apie tai Prezidentūra buvo informuota trečiadienį.

„Įsiteisėjus prezidentės D. Grybauskaitės dekretui dėl L. Tupienės atleidimo iš pareigų, visos kitos jos nagrinėtos bylos bus perduotos kitiems teisėjams“, - pabrėžė V. Jončas.

Ar bus panaikinti sprendimai jau išnagrinėtose teisėjos bylose, pasak teismo atstovo, priklausys tik nuo proceso dalyvių – jie turi teisę kreiptis į aukštesnės instancijos teismą.