Šiuo metu pusės metų VILIBOR, kuris dažniausiai naudojamas būsto paskolų palūkanoms, sudaro 4,07 proc., o pusės metų EURIBOR – 0,964 proc.

„Aš manau, kad šiais metais turėtų būti arti (EURIBOR ir VILIBOR – DELFI). Aš nesakau, kad jie turi visiškai sutapti abudu, bet palaipsniui VILIBOR mažėja, didėja pasitikėjimas litu, baigiasi tos kalbos apie devalvavimą ir visus kitus dalykus. Žinoma, nebus, kad jie visiškai sutaptų. Kaip pamenate, ankstesniais laikais buvo apie 1 proc. punktą skirtumas. Jeigu iki tokio priartėtų, manau, kad būtų visiškai gera patirtis“, – ketvirtadienio spaudos konferencijoje sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas.

Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo nuomone, VILIBOR mažina teigiamos žinios ir suaktyvėjusios kalbos apie euro įsivedimą.

Anot jo, jei nebus netikėtumų ir aplinkybės susiklostys palankiai, iš tiesių EURIBOR IR VILIBOR šiemet gali supanašėti.

DELFI primena, kad dabartinio lygio VILIBOR buvo tik prieš ekonominę krizę – 2007 m. Dar birželį pusės metų VILIBOR buvo 9,28 proc. Šešių mėnesių VILIBOR staigiai ėmė kilti 2008 m. rudenį ir tų pačių metų gruodį jis buvo pasiekęs piką – 10,44 proc.

VILIBOR apskaičiavimui naudojamos ne mažiau kaip 5 bankų skelbiamos palūkanų normos. Šie bankai turi atlikti operacijas tarpbankinėje indėlių ir paskolų rinkoje bei būti didžiausiais jos dalyviais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją