Seimą domina, ar pareiga nustatyti teisingą susidariusių praradimų kompensavimo tvarką įpareigoja ją taikyti tik pasibaigus ypatingai situacijai (ekonominei krizei, gaivalinei nelaimei), ar ir šiai situacijai esant.

Kompensuoti pensijas pareikalavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Numatoma, kad pensijų kompensavimo mechanizmas bus parengtas iki 2010-ųjų liepos.

Premjeras Andrius Kubilius anksčiau sakė, kad dešimtadaliu sumažintų pensijų kompensavimas bus įmanomas tik pasibaigus krizei ir tik tuo atveju, jei nedidins valstybės skolos.

Didžiausio Lietuvoje SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad pensijas reikia kompensuoti, tačiau svarbu to nepradėti daryti tol, kol neatsigavo ekonomika.

SEB banko makroekonomikos apžvalgoje nuogąstaujama, kad neatmestina tikimybė, jog politikai, siekdami sušvelninti visuomenės nepasitenkinimą ilgais aukojimosi metais ir rengdamiesi 2011 metais įvyksiantiems savivaldybių rinkimams, skubės pasidalinti pirmaisiais ekonomikos atsigavimo vaisiais su įvairiomis socialinėmis grupėmis bei atlaisvins biudžetinius apribojimus.

Anot SEB, 2012 metais toks politikos posūkis yra dar realesnis, nes partijos rengsis kitiems Seimo rinkimams.

Be to, Konstitucinis Teismas aiškinsis, ar didesnes algas gavusių ir didesnes įmokas "Sodrai" mokėjusių asmenų pensijų turi būti didesnės už kitas tik tada, kai valstybėje, anot parlamentarų, yra normali padėtis. Seimo nariai siekia sužinoti, ar šios nuostatos turi būti paisoma per krizes.