Viešąją tvarką užtikrino gausios policijos pajėgos, pasitelkta ir raitoji policija. Tarp protestuotojų buvo ir 300-400 vidaus reikalų sistemos pareigūnų – policininkų, ugniagesių, pasieniečių. Šie, pasak profsąjungos, buvo ir mitingo dalyviai, ir sergėtojai.

Iš įvairių Lietuvos kraštų suvažiavę mitinguotojai būrėsi aikštėje prie rūmų, nes sostinės savivaldybė jiems neleido mitinguoti Vinco Kudirkos aikštėje šalia Vyriausybės.

Mitingą organizavusi nepolitinė teisininko Kęstučio Čilinsko vadovaujama asociacija „Jungtinis demokratinis judėjimas“ (JDJ) kaip pagrindinį tikslą įvardijo kovą su oligarchija „Antioligarchiniame“ mitinge, pavadintame „Ir šviesa, ir tiesa!“, pasisakyta už diržų veržimą ne darbuotojams, pensininkams, pareigūnams, studentams ir verslininkams, o „oligarchams, kurie pritaria, kad korupciniais privatizavimo sandoriais padaryta žala turi būti atlyginta valstybei, o ne papildomai primokami šimtai milijonų litų tų neskaidrių korupcinių sandorių dalyviams“.

Nepamiršo pedofilų

Renginio metu skambėjo Sąjūdžio dainos „Bunda jau Baltija“, „Laisvė“, „Pabudome ir kelkimės“, plaikstėsi JDJ vėliavos, Lietuvos trispalvės. Žmonėms kalbėjo JDJ pirmininkas K. Čilinskas, aktorius Regimantas Adomaitis, ekonomistė Aušra Maldeikienė, pareigūnų profsąjungos vadas Vytautas Bakas ir kiti.

Scenoje pasirodė ir verslininkas, radijo stočių „Pūkas" bei „Pūkas 2" ir „Pūkas TV" savininkas Kęstutis Pūkas, aiškinęs, kad „gana vergauti“. Jis žadėjo mitinge keliamoms idėjos vietos skirti savo žiniasklaidoje.

Mitinge dėmesio skirta ir pedofilams – plakatuose su Drąsiaus Kedžio atvaizdu skelbta „Pedofilams – stop“. Kviesta protestuoti ir prieš atliekų deginimo gamyklą Vilniuje. Kaip įprasta panašiose akcijose, mitinge neapseita be Algirdo Paleckio vadovaujamų „frontininkų“ bei Mindaugo Murzos nacionaldarbininkų.

Ragino spirti į užpakalį

„Lietuvi broli, reiktų tau įspirt užpakalin/ Tai būtų stimulas judėti tau į priekį/ Tą amžiną verkimą nustumtum praeitin/ Likutį ryžto rastum kur padėti“, - plakatą su tokia ištrauka iš savo eilėraščio laikė su drauge Lidija iš Kauno mitinguoti atvykęs bedarbis Vytas.

Jis žmones ragino kovoti už save, vaikų ir anūkų ateitį. „Aš esu optimistas. Ta kova – netylėti, diskutuoti, rinktis į taikius mitingus. Faktas, kad traukinys nuvažiavo – daug ko nepakeisi, revoliucijų, ko gero, nereikia, tačiau kalbėti ir sakyti teisybę į akis – kiekvieno padoraus žmogaus pareiga“, - DELFI sakė Vytas.

Pasak jo, kiekvienas valties įsiūbavimas gali privesti prie dar blogesnių dalykų. Vyras prognozavo, kad Lietuvai teks jungtis, su kuo būtų geriau – „kad ir su Lenkija“.

Rinko parašus už Vyriausybės atstatydinimą

Nacionaldarbininkų sąjūdis kvietė pasirašyti už Vyriausybės atstatydinimą ir prieš pensijų, atlyginimų, stipendijų mažinimą.

Žmonės galėjo pasirašyti ir po JDJ rezoliucija. Joje reikalaujama daugiau dėmesio pensininkams, socialiai pažeidžiamiems žmonėms, studentams, verslininkams, jaunoms šeimoms. Rezoliucijoje raginama teisti ne mamas, o valstybės turtą švaistančius korumpuotus politikus ir pareigūnus. Reikalaujama įkurti piliečių renkamą valstybės prokurorą ir renkamą tribunolą (teismą). „Leo LT“ ir VST privatizavimo sandorius raginama panaikinti teismo keliu, o ne už juos primokėti milijonus sandorių dalyviams. JDJ taip pat reikalauja panaikinti senaties terminą ekonominiams ir korupcijos nusikaltimams.

Pasak protestuojančių pareigūnų atstovo V. Bako, po biudžeto patvirtinimo teisėsauga atsidūrė ties praraja. Tarptautinė policijos konfederacija oficialiais laiškais kreipėsi į Vyriausybę ir Europos Komisiją išreikšdama susirūpinimą, kad šalyje neužtikrinamos teisėsaugos veiklos garantijos.

Pareigūnams nepriimtina ir tai, kad „politikai ypatingai pradėjo spekuliuoti patrankomis, šoviniais ir jėga“. V. Bako teigimu, pareigūnai skundžiasi neskaidria, neadekvačia darbo užmokesčio sistema ir reikalauja jos reformos. Taip pat reikalaujama vidaus reikalų įstaigų institucinės reformos – esą taip būtų galima amortizuoti sunkmetį ir modernizuoti pačią teisėsaugą.