Anykščių savivaldybės tarybos narys socialdemokratas Romualdas Gižinskas užvakar pakartotinai užregistravo projektą, kuriuo siūlo garsiam rašytojui grąžinti rajono garbės piliečio vardą.

Anot R.Gižinsko, to siekti jį skatina vasarą surengta gyventojų apklausa. "Apie 70 proc. anykštėnų pasisakė už tai, kad J.Baltušiui būtų grąžintas garbės piliečio vardas. Tam pritarė mūsų frakcija ir rajono Socialdemokratų partijos skyrius. Neprieštaravo ir partijos vadovai Vilniuje", - teigė R.Gižinskas.

Tai jau antras R.Gižinsko bandymas grąžinti J.Baltušiui garbingą titulą. Pirmą kartą R.Gižinsko raštas tarybai buvo peradresuotas Garbės vardų suteikimo komisijai. Tačiau komisija jokio sprendimo nepriėmė, tik pareiškė, jog garbės vardų grąžinimas yra ne jos kompetencija.

Rašytojui J.Baltušiui dar sovietmečiu vienam pirmųjų buvo suteiktas Anykščių rajono garbės piliečio vardas, tačiau 1990 metais, po jo nevienareikšmiškai vertintos kalbos per Rusijos televizijos informacinę laidą "Laikas", rajono tarybos politikai šį vardą atėmė.

"Kai kurie politikai mano, kad tokiu žingsniu garbiam rašytojui padarysime gera, tačiau, mano nuomone, geriau leisti jam ilsėtis ramybėje", - LŽ teigė Anykščių rajono meras bei Garbės vardų suteikimo komisijos pirmininkas Sigutis Obelevičius. Anot mero, J.Baltušis buvo puikus rašytojas, tačiau įvairiai vertinama asmenybė. Pasak jo, dabar taryboje pristačius R.Gižinsko užregistruotą projektą, vėl užvirs nereikalingos aistros. "Esu prieš tokius dalykus. Kam narstyti ir kelti praeitį? Tai jau istorija", - tikino S.Obelevičius.

Panašios nuomonės yra ir poetas, eseistas, vertėjas Marcelijus Martinaitis. Jo teigimu, šiandien ne pats geriausias metas spręsti klausimus, kurie neabejotinai kels aštrias diskusijas. "Nei J.Baltušiui, nei literatūrai nebus didelė garbė vėl kelti jau aprimusį klausimą. Niekas nemenkina rašytojo talento, tačiau kūryba su gyvenimu neturėtų būti painiojama", - įsitikinęs M.Martinaitis.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją