Šiek tiek daugiau nei per pusmetį į karbamido cecho rekonstrukciją investuota apie 16 mln. litų. Jį statė ir genrangovas buvo koncernui "Achemos grupė" priklausanti statybos įmonė - UAB "Sienojus".

Karbamido cechas - vienas svarbiausių "Achemos" gamybinių padalinių. Jis gamina skystą, granuliuotą ir techninį karbamidą, jo valdymo procesas visiškai automatizuotas. Ceche pamainomis iš viso dirba apie 80 žmonių, iš jų devynias naujas darbo vietas leido sukurti po rekonstrukcijos padidinti pajėgumai. "Tai jau antras naujas objektas, atidarytas šiais metais "Achemoje". Karbamido cechas paleistas keliomis dienomis anksčiau nei planuota ir jau dirba visu projektiniu pajėgumu",- cecho atidarymo proga sakė "Achemos" generalinis direktorius Jonas Sirvydis. Simbolinį raktą karbamido cecho viršininkui Vidmantui Šidlauskui įteikė "Sienojaus" direktorius Lionginas Liaudenskis, o juostelę perkirpo "Achemos grupės" viceprezidentas Arūnas Laurinaitis ir J. Sirvydis.

Pastatą ir jame dirbančius žmones pašventino Jonavos parapijos kunigas. Didžiąją dalį, ypač skysto karbamido, "Achema" eksportuoja. Pasak J. Sirvydžio, lietuviai yra tradiciškai pripratę naudoti įprastą azoto salierą, turinčią apie 35 proc. azoto, o granuliuotas karbamidas yra stipresnė trąša - jame azoto yra apie 46 proc.

Cecho rekonstrukcija dar labiau sumažino anglies dvideginio išmetimą į atmosferą. Dabar karbamidas yra gaminamas anglies dvideginį sunaudojant kaip žaliavą. "Achema" pagal taršą, tenkančią produkcijos vienetui, yra tarp 10 geriausius parametrus turinčių Europos Sąjungos įmonių.

"Achema" šiemet planuoja pasiekti per 567 mln. litų apyvartą, arba maždaug penktadaliu didesnę nei pernai, ir uždirbti beveik du kartus daugiau ikimokestinio pelno - 7,4 mln. litų.

"Achema" 2002 metais uždirbo 3,89 mln. litų ikimokestinio pelno, apyvarta pernai sudarė 482,4 mln. litų. Bendrovė pirmąjį šių metų ketvirtį uždirbo 2,8 mln. litų neaudituoto ikimokestinio pelno, arba 64,7 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu (1,7 mln. litų), o apyvarta beveik nepakito - šiemet pirmąjį ketvirtį sudarė 136,6 mln., pernai - 136,4 mln. litų. Bendrovės eksporto apimtis per tris pirmuosius metų mėnesius išaugo 5,2 proc. iki 125,3 mln. litų (pernai sudarė 119 mln. litų). Didžioji dalis produkcijos realizuota Vakarų Europos šalyse. Pernai "Achema" investavo per 75 mln. litų, o šiemet investicijoms numatoma skirti daugiau nei 136 mln. litų. Šiemet jau paleistas vienas iš keturių naujų azoto rūgšties agregatų, o visus numatoma pastatyti iki 2004 metų rudens.

Nuo 2001-ųjų bendrovė vykdo programą, kurios pagrindinės kryptys - naujų trąšų gamyba, esamų cechų modernizavimas, energijos sąnaudų mažinimas. Į tai numatoma investuoti per 200 mln. litų. Šiuo metu įmonėje dar statomas kalcio-amonio nitrato cechas, gaminsiantis naują, aukštos kokybės produkciją, rudenį planuojama paleisti modernią dujų jėgainę, kuri sumažins išmetimus į atmosferą net keturis kartus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją