„Medininkų byla nebaigta, kol laisvėje vaikšto įtariamieji žudikai. Teisėsaugos pareigūnų dėka, Lietuvos teismo nuosprendžio laukia buvęs omonininkas Konstantinas Michailovas. Kiti įtariami žudynių dalyviai kol kas yra nepasiekiami. Turime nenurimti ir padaryti viską, kad teisingumas triumfuotų. Tai - mūsų ir mūsų valstybės Lietuvos garbės ir orumo reikalas", - per minėjimą yra sakiusi D. Grybauskaitė.

Kaip penktadienį Lietuvos apeliaciniame teisme, kuris nagrinėja skundą dėl K. Michailovui dar trims mėnesiams pratęsto suėmimo, teigė kaltinamasis, prezidentės pasisakymo nesukritikavo nei Teisingumo ministras, nei Vilniaus apygardos, Lietuvos apeliacinio bei Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Sunkiais nusikaltimais kaltinamas K. Michailovas taip pat pareiškė nušalinimą jo skundą dėl kardomosios priemonės paskyrimo turinčiam nagrinėti Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui Valdimarui Bavėjanui. Kaltinamasis pareiškė, kad teisėjas yra šališkas, nes šią savaitę jo nepristatė iš Lukiškių kalėjimo į teismą.

„Jis parodė suinteresuotumą byla ir nesugebėjimą atlikti savo pareigų“, - teigė K. Michailovas. Jo poziciją palaikė ir advokatai Arūnas Marcinkevičius bei Ingrida Botyrienė.

Tuo tarpu valstybinis kaltintojas – Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas – mano, kad K. Michailovo pareikštas nušalinimas yra nepagrįstas, todėl turi būti atmestas.

Kaltinamojo prašymą išnagrinėjęs teisėjas penktadienio popietę paskelbė, kad pasitarimų kambaryje skaitė publikacijas, kurioje buvo cituojami prezidentės D. Grybauskaitės žodžiai.

Teisėjas atmetė prašymą dėl nušalinimo. „Daroma išvada, kad nušalinimo pareiškime nurodyti argumentai yra teisiškai ydingi ir beprasmiai šiame etape“, - pažymėjo teismas.

„Visuose internetinėje erdvėje esančiuose prezidentės interviu nėra jokių nekaltumo prezumpcijos požiūriu nediskretiškų pasisakymų, liečiančių K. Michailovą, - teigė teisėjas V. Bavėjanas. - Interviu yra akcentuojamos visiems žinomos aplinkybės, kad K. Michailovas laukia teismo nuosprendžio, o kiti įtariamieji nesulaikyti . Tokie pasisakymai nesukuria teismams nuomonės, kad K Michailovo kaltumu yra abejojama. Šie pasisakymai neturi jokios įtakos“.

K.Michailovas: Lietuvos kalėjime sėdi nekaltas žmogus

Kadangi buvo atmestas K. Michailovo prašymas nušalinti teisėją, teismas pradėjo nagrinėti kaltinamojo skundą dėl pratęsto suėmimo. Tiesa, prieš tai teisėjas konvojaus pareigūnams nurodė nuo Latvijos piliečio rankų nuimti antrankius – pasak advokato A. Marcinkevičiaus, tokie pareigūnų veiksmai žemina jų ginamojo garbę ir orumą.

„Medininkų tragedija – tai Lietuvos valstybės skausmas, su tuo nepasiginčysi, bet situacija yra labai sudėtinga, - penktadienį kreipdamasis į teismą kalėjo kaltinamasis. – Tai, kas dabar vyksta, yra atvira politinė kova. Tai ne garsūs žodžiai, nes būtent aš esu tokioje situacijoje. Maniau, kad taip gali nutikti tik kine. Taip, aš esu buvęs omonininkas, taip, aš tuo metu buvau Lietuvoje, bet nepadariau to nusikaltimo, kuriuo mane kaltina. Todėl, gerbiamas teisėjau, aš ne kartą prašiau ir prašau suprasti ir pajausti tai, nes Lietuvos kalėjime sėdi visai nekaltas žmogus. Aš tikrai nepadariau to nusikaltimo“.

K. Michailovas aiškino, kad teismas turėtų panaikinti jam skirtą griežčiausią ir paleisti tiesiog teismo salėje.

„Nekaltas žmogus neturėtų sėdėti kalėjime vien todėl, kad kažkam to norisi“, - sakė buvęs omonininkas.

Advokatas pareiškė sulaukęs grasinimų

Tuo tarpu jo advokatas A. Marcinkevičius pareiškė, kad kaltinamajam Lukiškių kalėjime daromas spaudimas – ketvirtadienį jam neleista pasinaudoti telefonu bei susitikti su į pasimatymą atvykusia žmona. Be to, K. Michailovas buvo perkeltas į griežtesnio režimo patalpas.

Advokatas taip pat tikino, kad sulaukė grasinimų telefonu, apie tai buvo informuotos teisėsaugos institucijos.

„Jeigu tie asmenys galvoja, kad tokiu būdu mus užtildys, to nebus“, - teigė advokatas. Jis daugiau kaip valandą teisme aiškino, kad nėra byloje įrodymų, patvirtinančių K. Michailovo kaltę. Sušvelninti kardomąją priemonę K. Michailovui prašė ir kita kaltinamojo advokatė Ingrida Botyrienė.

Ar bus panaikinta Vilniaus apygardos teismo nutartis dėl suėmimo K. Michailovui, Lietuvos apeliacinis teismas turėtų paskelbti kitą savaitę.

DELFI primena, kad buvusio omonininko baudžiamoji byla Vilniaus apygardos teisme turėtų būti pradėta nagrinėti rugsėjo viduryje. Liepos pabaigoje teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Sigita Vainauskienė iki spalio 28-osios K. Michailovui pratęsė kardomąjį kalinimą. Pats kaltinamasis prašė paleisti į laisvę.

Į Medininkų žudynių bylos nagrinėjimą bus kviečiami net 223 liudytojai. Šioje byloje civilinius ieškinius yra pareiškusi valstybė bei nukentėjusiuoju pripažintas muitininkas Tomas Šernas.

Prokuratūros kaltinamajame akte nurodyta, kad buvęs Rygos omonininkas yra kaltinamas 1991 metų liepos 31-ąją Medininkų pasienio poste nužudęs Lietuvos pasieniečius.