aA
Mūšyje prie Durbės ežero (dab. Liepojos raj., Latvija), žemaičiai sutriuškino jungtines Vokiečių ordino ir po Saulės mūšio jo autonomine atšaka tapusio Livonijos ordino pajėgas. Tai buvo vienas didžiausių XIII a. mūšių, keitęs politinę padėtį Rytų Baltijos regione.

didžiausių XIII a. mūšių, keitęs politinę padėtį Rytų Baltijos regione.
Mindaugo susitarimu su Livonijos ordinu 1253 jam buvo perleista Žemaitija. Žemaičiai nelinko paklusti ordino valdžiai atsisakyti savo tikėjimo. Jie kartu su sambiais vieni kovojo prieš ordiną. Pradžioje kovos buvo gynybinės, o nuo 1255 žemaičių kunigaikščių tarybai kariniu vadu išrinkus kunigaikštį Algminą, pasirinkta puolamoji kovos taktika. Ėmus ryškėti žemaičių pranašumams atvirame karo lauke, rengti sėkmingi žygiai į Kuršą (1258 laimėtas mūšis prie Skuodo).

Livoniečiai stengėsi primesti pozicinį karą. 1259 ordinas Žiemgaloje įsirengė Duobelės pilį. Jos apgultis žemaičiams nesisekė, jie patyrė didelių nuostolių. Pasiteisinus pilių statymo taktikai, livoniečiai bendrai su prūsiškąja ordino šaka 1259 pavasarį Karšuvos žemėje pastatė Šv. Jurgio (Georgenburgo) pilį. Žemaičių kunigaikščiams priešais ją įsirengus tvirtovę, Šv. Jurgio pilis tapo nuolatinės kovos arena. Šiose kovose tam tikrą pranašumą ėmė įgyti žemaičiai, toliau siaubę Kuršą, veikę vietinių nuotaikas bei apsirūpindavę grobiu. Kadangi Šv. Jurgio pilies gynėjų ištekliai seko, ordino vadovybei teko organizuoti naują žygį jiems atnaujinti.

1260 vasarą jungtinė Prūsijos ir Livonijos riterių bei Šiaurės Estijos danų kariuomenė bei kuršių pašauktiniai, vadovaujami Livonijos ordino magistro Burhardo Hornhauzeno, Prūsijos maršalo Henriko Botelio ir Švedijos karalaičio Karolio, žygiavo į Kuršą. Siekta išlaisvinti apgultą pilį, o svarbiausias strateginis jungtinės Livonijos ir Vokiečių ordinų kariuomenės bendro žygio tikslas buvo užgrobti Žemaitiją ir sujungti abiejų ordino dalių valdas. Šiame mūšyje pirmą kartą į kovas tiesiogiai įsitraukė Vokiečių ordinas. Jungtinėse pajėgose buvo 3000 karių ir 200 riterių.

Jungtinei riterių kariuomenei pajudėjus iš Klaipėdos link Šv. Jurgio pilies, žemaičiai įsiveržė į Kuršą ir šiuo manevru privertė priešą pasukti ginti Kuršo. Abi kariuomenės susitiko prie Durbės ežero. Žemaičiai turėjo apie 4000 karių. Jau pačioje mūšio pradžioje jungtinėje vokiečių kariuomenėje nebuvo darnos, vieningo vadovavimo. Iš jos netruko pasitraukti kuršių pašauktiniai, dalis jų ėmė pulti vokiečius iš užnugario, ėmė trauktis estai. Vokiečiai panikuodami pradėjo bėgti, žemaičiai ėmė juos persekioti. Mūšyje žuvo ordino magistras ir Prūsijos maršalas, apie 150 vokiečių ordino riterių.

Tai buvo didžiausias XIII a. Vokiečių ordino patirtas karinis pralaimėjimas, rodęs išaugusią Žemaitijos žemių konfederacijos jėgą. Ordinas kuriam laikui tapo nepavojingas Lietuvai. Vokiečiai išvedė įgulas iš Šv. Jurgio ir Duobelės pilių. Jo užimtose žemėse sukilo kuršiai, žiemgaliai, estai, netrukus prasidėjo Didysis prūsų sukilimas (1260-1274), 14 metų prikaustęs vokiečių jėgas. Žlugo bandymas greitai užgrobti Žemaitiją, o gautas atokvėpis leido sustiprėti Mindaugo Lietuvai.

Tai yra 2007-2008 m. programos „Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos mokslininkų bendradarbiavimas: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendorius“ metu sukurto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendoriaus enciklopedinio žinyno dalis.

© Lietuvos Istorijos Institutas ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Lietuvos istorijos institutas
    
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš pareigų atšauktam ambasadoriui Bajarūnui – naujas postas URM (3)

Iš pareigų atšauktas į skandalus įsivėlęs ambasadorius Eitvydas Bajarūnas paskirtas...

Kauniečių dėmesį patraukė naikintuvų lydimas lėktuvas (3)

Antradienio rytą danguje virš Kauno gyventojai stebėjo neįprastą skrydį – orlaivį lydėjo du...

Karas Ukrainoje. Zelenskis pasirašė įstatymą dėl mobilizacijos su Scholzu susitikęs Xi Jinpingas išdėstė miglotai suformuluotus principus dėl Ukrainos

Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grossi sakė , kad...

Istorinis Sabonio sezonas gali baigtis jau šiąnakt: ar Curry su Greenu ir vėl nuliūdins lietuvį? Valančiūnas grumsis su LeBronu ir Davisu

Pernai 16 metų trukusį prakeiksmą pagaliau nutraukę ir į NBA atkrintamąsias sugrįžę...

Pirmą kartą apie kilusį konfliktą su Juozu Butnoriumi ir jo žmona prakalbo Milisandra Radzevičienė: nuo jo nei vienas plaukas nenukritęs (4)

Neseniai viešai iškilo Juozo Butnorio šeimos ir Milisandros Radzevičienės konfliktas. Pirmą...

Transliacija / Darbo pokalbyje su Daiva Žeimyte-Biliene – kandidatas į prezidentus Ignas Vėgėlė (1)

Prezidento rinkimuose dalyvaujantis Ignas Vėgėlė teigia užsitikrinęs trijų partijų paramą.

Iš Kopenhagos – jaudinantys vaizdai premjerė: dega dalis mūsų istorijos  (1)

Danijos pagalbos tarnybos antradienį pranešė, kad „negali garantuoti“, ar pavyks išsaugoti...