aA
Lietuvos vyskupų konferencija (LVK) į Europos Parlamentą (EP) siūlo rinkti politikus, „kurie pasiryžę ginti šeimą, tėvų religiją ir tautinę kultūrą“. Tokį raginimą arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius perdavė ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje, tačiau neigė, kad šiuo raginimu galėtų būti išsakyta parama valdančiajai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams(TS-LKD).
Vyskupai į EP siūlo rinkti ginančiuosius šeimą ir tautinę kultūrą (atnaujinta)
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Mums taip neatrodo (kad išsakoma parama vienai iš partijų – DELFI). Mes skelbiame principus ir jeigu šitiems principams pritars ir kai kurios partijos, kurios yra truputį į kairę, tai mes tik laimingi būsime“, - sakė arkivyskupas.

Pasak S. Tamkevičiaus, žmonės turi žinoti, kas rūpi Bažnyčiai, bei suprasti, kad jeigu renka žmogų, nesilaikantį minėtų principų, vadinasi, balsuoja už politikos kryptį, kurios Bažnyčia nepalaiko.

Išplatino kreipimąsi rinkėjams

Lietuvos vyskupai savo nuomonę apie artėjančius Europos Parlamento rinkimus išsakė piliečiams išplatintame kreipimesi. Jame dvasininkai paragino balsuoti už politikus, ginančius tautos kultūrą, šeimą ir tėvų religiją bei išdėstė, ko tikisi iš Lietuvos europarlamentarų.

„Europos Parlamentas negali pakelti pensijų ir nubausti blogai dirbančių valdininkų, tačiau nuo jo priklauso, ar Lietuvos žmonėms nebus kliudoma skelbti savo įsitikinimus, puoselėti tradicijas, vertybes. Rinkime politikus, kurie pasiryžę ginti šeimą, tėvų religiją ir tautinę kultūrą. Sustiprinkime Parlamentą tais, kuriems katalikiška moralė ir Šventojo Tėvo autoritetas nėra tušti žodžiai“, - rašoma Vyskupų konferencijos kreipimesi į Lietuvos piliečius.

Iš būsimųjų europarlamentarų vyskupai tikisi, kad šie siektų Europos Sąjungos (ES) dokumentuose įtvirtinti pagarbą žmogaus gyvybei nuo jos pradėjimo iki natūralios mirties, kad remtų šeimą, grindžiamą vyro ir moters santuoka, kad gintų dirbančiųjų teises, siektų darnios ekonominės plėtros bei gelbėtų neturtingas šalis per finansinę paramą ir partnerystę.

Vyskupai dar norėtų, jog Europa demonstruotų solidarumą su vargstančiaisiais visuomenės sluoksniais ir tinkamai paskirstytų socialinę paramą, be to, norima, kad europiečiai rinktųsi deramą užsienio politiką ir taip išsaugotų taiką.

Bažnyčiai rūpi ne tik siela

Klausiamas, ar Vyskupų konferencijos kreipimasis dėl Europarlamento rinkimų nereiškia kišimosi į politiką, arkivyskupas S. Tamkevičius teigė tokios nuomonės nesilaikąs, mat Bažnyčiai politinis gyvenimas irgi yra įdomus.

„Bažnyčia tikrai nesako, kad jai neįdomu politinis gyvenimas. Bažnyčia yra ne tik vyskupai ir kunigai, bet yra ir visa Dievo tauta – tikintieji. Mes net raginame savo Bažnyčios narius, kad būtų aktyvūs politikoje, tai, jeigu vyskupai nusišalintų ir sakytų, kad mums visiškai neįdomu, kas vyksta pasaulyje, tai tokie ir vyskupai būtų. Mums rūpi visas žmogus, ne tik jo siela, bet ir jo gyvenimas žemėje“, - kalbėjo Kauno arkivyskupas.

S. Tamkevičiaus teigimu, Bažnyčia savo laiku palaikė iniciatyvą stoti į ES, tad būtų keista, jeigu dabar vyskupams nerūpėtų, kokie įstatymai priiminėjami Europarlamente.

„Tada visai teisėtai žmonės galėtų mus kaltinti, kad, va, raginot stoti į ES, o Parlamente priiminėjami tokie įstatymai, kurie gali būti priešingi krikščioniškoms nuostatoms“, - svarstė LVK pirmininkas S. Tamkevičius.

Arkivyskupo tvirtinimu, panašius raginimus prieš rinkimus tikintiesiems išsako ir kitų šalių vyskupai, tad Lietuva esą šioje srityje nėra kuo nors išskirtinė. S. Tamkevičius sakė, kad vyskupų ir kitų dvasininkų nuomonė dėl Europarlamento rinkimų apsiribos tik raginimu balsuoti, tačiau jis teigė negalįs garantuoti, kad provincijos kunigai nesiims agitacijos už kurią nors konkrečią partiją.

„Tėvai kartais negali garantuoti už savo vaikus, ką jie padarys. Tad nors kunigai tiki į vieną Viešpatį, tačiau kai kada jų pažiūros gali skirtis ir vyskupus pasiekia pavieniai atvejai, kad kai kurie kunigai ima ir įvardija ar kandidatą, ar partiją. Mes visada į tai reaguojam ir esam įsitikinę, kad tai didelė klaida“, - sakė arkivyskupas.

DELFI primena, kad, remiantis Lietuvos Konstitucija, valstybė yra atkirta nuo Bažnyčios.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prieglobstį Lietuvoje radęs artimas Janukovyčiaus parankinis išprašomas iš šalies (3)

Po Maidano įvykių ir žmonių žudynių Ukrainoje buvęs šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius...

Bernatonis – apie Kirkilą: praradau vieną geriausių draugų

Antradienį Vilniuje būrys žmonių renkasi į atsisveikinimą su ilgamečiu politiku, buvusiu...

Dėl „Air Baltic“ akcijų įsigijimo – tyla: ministerija planą laiko paslaptyje

Po kiek ankstesnių susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio kalbų apie galimą naują Lietuvos...

Žurnalistus iš draustinio išprašyti bandžiusiam verslininkui – nauji nemalonumai: kreiptasi į Mokesčių inspekciją

Delfi paviešinus skandalingą situaciją , kai Verkių regioniniame parke verslininko Lino...

Sostinėje atsisveikinama su buvusiu premjeru Gediminu Kirkilu bendražygiai dalinasi prisiminimais; pildoma (3)

Sostinėje antradienį prasideda atsisveikinimas su buvusiu premjeru Gediminu Kirkilu . Atvira...

Kavos mesti nereiks: gerti gali būti sveika, jei laikysitės šių taisyklių

Svarstote mesti gerti kavą , o gal bent kartą gyvenime apie tai pagalvojote? Nieko keisto,...