„Tas, kas sistemingai viešai ragino tenkinti lytinę aistrą zoofilijos, nekrofilijos ar homoseksualizmo būdu, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“, - rašoma parlamentaro įregistruotose pataisose.

Bauda už tokį viešą homoseksualizmo, zoofilijos ir nekrofilijos propagavimą, anot P. Gražulio, galėtų siekti nuo 1 iki 5 tūkst. Lt.

„Nedidelė čia bauda. Ir kalėjimo nedaug, tik iki vienerių metų, bet gal susipras, kad negalima rengti savo eitynių ir mitingų. Kam jiems reikia demonstruotis, rodytis? Tegul jie privačiai daro, ką nori, bet į viešumą geriau tegul nelenda“, - DELFI sakė P. Gražulis.

Klausiamas, kodėl sulygino homoseksualizmą, zoofiliją bei nekrofiliją, „tvarkietis“ sakė, kad jam tai atrodąs lygiai toks pat „nukrypimas“ nuo normos, tačiau savo žinias grindė tik Tarptautinių žodžių žodynu.

Pasak P. Gražulio, jo parengtos teisės aktų pataisos yra nukreiptos prieš siekius organizuoti viešas homoseksualų ir lesbiečių eitynes.

DELFI primena, kad 2010 m. Vilniuje Lietuvos seksualinės mažumos turėtų organizuoti Baltijos šalių gėjų paradą. Sostinės meras Vilius Navickas teigė nematantis didesnių problemų surengti tokį renginį, tuo tarpu ankstesnis miesto vadovas „tvarkietis“ Juozas Imbrasas net keletą kartų buvo uždraudęs rengti panašius renginius.

N.Vasiliauskaitė: čia visiškas absurdas

Filosofė Nida Vasiliauskaitė parlamentaro užregistruotas teisės aktų pataisas laiko prabanga, kurią sau gali leisti tik P. Gražulis, mat šis parlamentaras yra pagarsėjęs savo netolerancija. Anot pašnekovės, zoofilijos, nekrofilijos bei homoseksualizmo sugretinimas yra mažų mažiausiai nekorektiškas bei absurdiškas.

„Tai absoliučiai nesuderinama su demokratine visuomene. Aišku, iš P. Gražulio nelabai galima tikėtis ko nors kito, jis jau ne pirmą kartą bando kažką panašaus padaryti. O tas zoofilijos, nekrofilijos ir homoseksualizmo sugretinimas (apie tai kalbėta tūkstančius kartų) yra nekorektiškas ir absurdiškas“, - DELFI sakė N. Vasiliauskaitė.

Panašiai filosofė įvertino ir P. Gražulio teiginius, jog minimos įstatymų pataisos nukreiptos ne prieš seksualines mažumas konkrečiai, bet prieš viešą jų gyvenimo būdo demonstravimą, kuriam gali nepritarti ir didžioji dalis Lietuvos visuomenės.

Pasak N. Vasiliauskaitės, demokratija nėra daugumos diktatas, tad net jeigu visuomenė nepasižymi palankiomis nuostatomis homoseksualų atžvilgiu, tai nereiškia, kad jie negali surengti jokio renginio.

„Bet koks viešas matomumas yra automatiškai suvokiamas kaip propagavimas ir brukimas. Galų gale tas pats paradas yra tik deklaravimas, kad „Mes esame“, nesakoma - „Ir jūs būkite tokie pat“ . Lygiai tas pats, jeigu žmogus eina su vestuviniu žiedu, tai mes nesuprantame to kaip agitacijos vedyboms“, - svarstė filosofė.

V. Simonko: nenustebsiu, jei pradės sodinti į kalėjimą

Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko, išgirdęs apie siūlomą pataisą, prapliupo juoktis: "Nesąmonė... Pirmą kartą girdžiu tokį dalyką. Ar tikrai taip gali būti?"

Anot jo, parlamentaro parengtas projektas patvirtina, kad "homofobija Lietuvoje liejasi laisvai".

"Čia nėra nieko naujo, tik atspindimas bendras homofobijos fonas. Tai tėra dar vienas žingsnis, kuriuo konservatoriai ir jiems prijaunčiantieji bandys vienaip ar kitaip įteisinti sunkiasvorę homofobiją. Aš jau seniai sakiau, kad Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymu neapsiribos. Jei praeis šitas projektas, praeis ar kiti. Viskas priklauso nuo fantazijos lygio. Jei kas nors turi šiek tiek fantazijos, suras ir daugiau įstatymų, į kuriuos galima įtraukti homofobinių nuostatų", - kalbėjo LGL lyderis.

V. Simonko teigimu, "liūdna, kad tokie dalykai gali vykti XXI a. ir Europos Sąjungos šalyje".

"Suprasčiau, jei gyventume Baltarusijoje ar Kazachstane. Jei viskas klostysis taip, kaip dabar, per ketverius metus, kol konservatoriai bus valdžioje, galime pasiekti ir senus laikus (sovietmetį, kai homoseksualumas buvo baudžiamas kalėjimu - DELFI). Nenustebsiu, kad bus pateikta ir tokia pataisa", - pridėjo pašnekovas.