Mat Konstitucijoje sakoma, kad "valstybės vadovas negali gauti kitokio atlyginimo, išskyrus prezidentui nustatytą atlyginimą ir atlyginimą už kūrybinę veiklą", rašo "Vilniaus diena".

Išrinktosios prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys patikino, kad su teisininkais buvo konsultuotasi dėl galimybės gauti ES išmoką.

"Europos Komisijoje ta išmoka angliškai vadinama "transition allowance", išvertus - "pereinamojo laikotarpio finansinė pagalba arba išlaikymas". Lietuviškai tai galima vadinti kompensacija, išmoka ar kaip nors panašiai. Tie pinigai gaunami baigus eiti pareigas Europos Komisijoje, todėl tai nėra dar vienas atlyginimas už darbą, kurį Lietuvos prezidentui draustų Konstitucija", - sakė L.Balsys.

Jis priminė, kad eidamas valstybės vadovo pareigas Valdas Adamkus visą laiką gavo Jungtinėse Amerikos Valstijose uždirbtą pensiją. Prezidentas Algirdas Brazauskas, eidamas premjero pareigas, irgi gaudavo vadinamąją prezidentinę pensiją, nors ir Vyriausybės vadovui Konstitucija draudžia gauti bet kokį kitą atlyginimą, išskyrus skirtą premjerui.

Vis dėlto, pasak L.Balsio, jeigu dėl Europos išmokos kils nors menkiausia abejonė, kuri bus teisiškai pagrįsta, D.Grybauskaitė tos išmokos atsisakys ir gaus visą prezidentui priklausantį atlyginimą.

Neatmetama galimybė, jog ji, jau prisiekusi ir būdama valstybės vadove, kreipsis į Konstitucinį Teismą, kad šis paaiškintų, kaip derėtų tokiu atveju elgtis.

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius neabejoja, jog išmokos iš ES biudžeto negali būti laikomos atlyginimu. Todėl, pasak jo, D.Grybauskaitė be jokių nesklandumų gali ją gauti. Šią kompensaciją teisės ekspertas palygino su pensija, renta ir kitokia analogiška socialine išmoka, kuri mokama neatsižvelgiant į tai, kokias pareigas eina asmuo.

"Konstitucija įsakmiai įtvirtina draudimą prezidentui, Seimo ir Vyriausybės nariams gauti atlyginimą iš kokios nors kitos darbovietės, su kuria asmenį sietų darbo santykiai. Šiuo atveju visiškai užtikrintai galima pasakyti - prezidentės D.Grybauskaitės darbo santykiai su Europos Komisija jau nebesies, todėl gaunama išmoka nebus pažeidimas", - įsitikinęs teisininkas.

D.Grybauskaitė baigusi darbą Europos Komisijoje kas mėnesį atskaičius mokesčius gautų 7,9 tūkst. eurų (apie 27 tūkst. litų) išmoką. Išmokos mokamos, jei naujame darbe buvęs EK narys gauna mažesnį atlyginimą. Tačiau ši išmoka ir naujasis atlyginimas negali būti didesnis už eurokomisaro atlyginimą.

Minėta EK išmoka buvusiam eurokomisarui gali būti mokama iki trejų metų, ji mokama iš bendro ES biudžeto. Jei 7,9 tūkst. eurų D.Grybauskaitei būtų mokama trejus metus ji iš viso gautų apie 285 tūkst. eurų (maždaug 982 tūkst. litų) ir sumokėtų 90 tūkst. eurų (maždaug 310 tūkst. litų) mokesčių.

Praėjusį sekamdienį vykusiuose Lietuvos prezidento rinkimuose už eurokomisarės D.Grybauskaitės kandidatūrą sekmadienį balsavo 68,2 proc. dalyvavusių rinkėjų.