„Durnai pasielgei“, - taip politikės sprendimą po rinkimų kampanijos dalį likusių pinigų skirti su B. Vėsaite susijusioms organizacijoms įvertino ir politikės bendrapartiečiai socialdemokratai. Jos veiksmus įvertins ir pažeidimo bylą nagrinėjantis teismas.

Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas trečiadienį atvertė administracinę bylą, kurioje B. Vėsaitei buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas.

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimu kaltinama politikė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) nemalonės sulaukė, kai praėjusių metų spalio pabaigoje, pasibaigus pirmajam rinkimų į Seimą turui, dalį rinkimų agitacijai skirtų pinigų skyrė labdarai, o ne pervedė į specialiąją socialdemokratų partijos sąskaitą.

B. Vėsaitė 17,6 tūkst. litų pervedė savo įkurtam Kauno moters užimtumo informacijos centrui, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijai (joje politikė užsiima savanoriška veikla) bei Mykolo Romerio universiteto teisės fakulteto Alumni draugijai. Šiame universitete yra studijavęs politikės sūnus, tačiau B. Vėsaitė aiškina, kad į ją kreipėsi studentai ir prašė paremti socialiai remtinus jaunuolius.

Trečiadienį į teismo posėdį atvykusi Seimo narė nustebo pamačiusi būrį žurnalistų. „Neturite ką veikti?“ – piktai buvo nusiteikusi politikė. Tačiau nemalonumai teisme tuo jai nesibaigė – netrukus į teismo posėdžių salę pakviesta Seimo narė turėjo pereiti visas formalias teisines procedūras – teisėjo Gedimino Viederio paprašyta prisistatyti žinoma politikė iš pradžių, atrodo, nelabai suprato, ko iš jos nori teisingumo vykdytojas.

Patikslinęs, kad nori nustatyti asmenybę, teisėjas ėmė B. Vėsaitės klausinėti: „Dirbate?“ „Taip, Seime“, - atsakė politikė. „Kokios jūsų pareigos?“ – klausė teisėjas. „Narė“, - atsakė B. Vėsaitė. „Seimo narė?“ – bandė tikslintis teisėjas. „Taip“, - nepatenkinta tokiais klausimais buvo socialdemokratė. „Ar esate teista, bausta administracine tvarka?“ – toliau teisėjas domėjosi, ar politikės gyvenime nebuvo „juodų dėmių“. „Ne“, - trumpai atkirto be advokato į teismą atvykusi moteris.

Paprašyta paaiškinti aplinkybes, dėl kurių jai buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, B. Vėsaitė sakė, kad apie pažeidimą sužinojo tik VMI iškėlus administracinę bylą. „Esminės žalos tikrai niekam nepadariau, parėmiau tris nevyriausybines organizacijas, o dalį po rinkimų agitacijos likusių pinigų grąžinau partijai“, - aiškino Seimo narė.

Socialdemokratė sakė, kad įstatymas, dėl kurio ji turi bėdų, nėra tobulas ir jį reikėtų „taisyti“ – esą savarankiškai kandidatūras išsikėlę politikai nepanaudotas lėšas gali naudoti savo nuožiūra, o partijų iškelti kandidatai likusius pinigus privalo grąžinti į specialiąją sąskaitą.

„Jeigu laikytis įstatymo raidės, taip, pažeidimas padarytas, tačiau – netyčiniu būdu, - sakė B. Vėsaitė. – Iš padarytų klaidų visi darome išvadas“.

Socialdemokratė administracinę bylą nagrinėjančio teisėjo G. Viederio prašė neskirti griežčiausios administracinės atsakomybės – jai gresia bauda nuo 100 iki 5 tūkst. litų. Teismas nutarimą žada paskelbti po savaitės.

Po teismo posėdžio DELFI paklausta, kaip bendrapartiečiai vertina jos poelgį pinigus skirti labdarai, B. Vėsaitė sakė, jog bylos negavo. „Nu sakė durnai pasielgei“, - prisipažino Seimo narė.