Ar V. Romanovas galės rinkti jį palaikančių piliečių parašus ir oficialiai tapti pretendentu į kandidatus VRK spręs penktadienį, tačiau abejonių dėl jo galimumo dalyvauti gegužę vyksiančiuose šalies vadovo rinkimuose kilo jau dabar, mat V. Romanovas, nors ir turi Lietuvos pilietybę, tačiau, kaip nurodo anketoje, yra gimęs Rusijoje, Tverėje. Tuo metu, remiantis Konstitucija, prezidentu gali būti renkamas „Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje“.

Pasak VRK pirmininko pavaduotojo Pavelo Kujalio, apibrėžimas „Lietuvos pilietis pagal kilmę“ reiškia, jog Lietuvos pilietybę turi turėti ne tik pats pretendentas rungtis dėl prezidento kėdės, bet ir jo tėvai.

Pats V. Romanovas, klausiamas, ar, jo nuomone, atitinka kandidatui į prezidentus keliamus kriterijus ir ypač pilietybės pagal kilmę, kalbėjo miglotai: „Nežinau, ar atitinku. Yra komisija, jos paklauskit“. Kiek vėliau uždavus tą patį klausimą, V. Romanovas siūlė pažiūrėti į jį ir klausė, kodėl turėtų neatitikti Konstitucijos reikalavimų.

„Pažiūrėkit į mane, kodėl aš neatitinku?“, - klausė verslininkas, kurio valdomai ŪBIG priklauso Škotijos Edinburgo „Heart of Midlothian“ futbolo klubas.

Klausiamas, kodėl dalyvauti prezidento rinkimuose nutarė vos ne paskutinę kandidatų registravimo dieną, V. Romanovas aiškino, jog sprendimą priėmė tik ketvirtadienį 11 val. ryto, tačiau nepaaiškino, kas šią valandą nutiko, kad paskatino priimti tokį sprendimą.

Pagrindiniu motyvu rungtis dėl valstybės vadovo kėdės verslininkas nurodo kovą prieš Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentą prie Vyriausybės.

„Galvoju, nukovosiu priešus futbole, o žiūriu, kad sistema... Kaip sako, su visu Sporto departamentu reikia kovoti ir šansų nėra“, - kalbėjo verslininkas.

V. Romanovas nekalbėjo ir apie savo politines pažiūras, tačiau pasidalijo mintimis apie vieną realiausių pretendenčių užimti valstybės vadovės vietą, eurokomisarę Dalią Grybauskaitę. Pretendento dalyvauti rinkimuose nuomone, eurokomisarė geriau tiktų tapti premjere.

Norą dalyvauti valstybės vadovo rinkimuose iš viso jau pareiškė 13 kandidatų: jokiai politinei jėgai nepriklausanti D. Grybauskaitė, Seimo pirmininkas bei Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas Arūnas Valinskas, „Tvarkos ir teisingumo“ pirmasis pirmininko pavaduotojas bei Seimo narys Valentinas Mazuronis, valstiečių liaudininkų garbės pirmininkė Kazimira Prunskienė, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Tarp šių 13 pretendentų VRK pareiškinius dokumentus atnešė ir signataras Zigmas Vaišvila, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis, atsargos generolas Česlovas Jezerskas, leidėjas Algirdas Pilvelis, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkusis verslininkas Jonas Jankauskas bei išsamesnių duomenų apie save neteikiantis kaunietis Vidmantas Sadauskas.

Rinkimuose dalyvauti žada, bet dokumentų VRK dar nepateikė Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas buvęs parlamentaras Algimantas Matulevičius bei viešosios įstaigos "Optimalių sprendimų centras" vadovas Virgilijus Vilkeliškis.

Neoficialiais duomenimis, valstybės vadovo rinkimuose gali dalyvauti ir liberalcentristas Raimondas Šukys, ateiti į VRK penktadienį užsirašė ir verslininkas, „Vičiūnų“ įmonių grupės vadovas ir pagrindinis akcininkas Visvaldas Matijošaitis.