Taip esą siekiama efektyviai naudoti valstybės lėšas.

„Iki praėjusių metų vidurio buvo priimamos paraiškos, kai kurios paraiškos buvo priimtos ir sąrašas uždarytas. Su kai kuriomis bendrijomis ar jungtinės veiklos partneriais buvo pasirašytos finansavimo sutartys. Ten, kur buvo pasirašytos finansavimo sutartys, šis nutarimas negalioja, jis galios tik tiems namams, su kuriais nepasirašytos sutartys“, – po posėdžio žurnalistams sakė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Vyriausybė nustatė, kad kuo didesnis namas, tuo investicijų dydis, tenkantis naudingojo ploto vienetui, yra mažesnis.

Pavyzdžiui, 250 litų, kai daugiabučio namo naudingasis plotas ne didesnis kaip 500 kvadratinių metrų, 200 litų, kai naudingasis plotas nuo 501 iki 1500 kvadratinių metrų, 170 litų aukštesniems kaip 5 aukštų daugiabučiams namams, kai namo naudingasis plotas per 1500 kvadratinių metrų ir 140 litų, kai namas iki 5 aukštų, o jo naudingasis plotas didesnis kaip 1500 kvadratinių metrų.

„Įvedus apribojimus teikiamai valstybės paramai būtų optimizuojama rangos darbų kaina, sumažėtų lėšų poreikis investicijų projektams įgyvendinti“, – rašoma projektą pristatančiame dokumente.

„Vyriausybė yra tikrai nenusiteikusi remti per didelės prabangos. (...) Pagal pateiktus projektus ir pagal tai, kas vyko pagal šią programą anksčiau, tai kai kurie namai labai prabangiai renovuodavosi, pasinaudodami valstybės parama netgi ne energiją taupančioms priemonėms, o šiuo nutarimu pasiekiama, kad visiems pateiktiems projektams būtų uždėtos viršutinės lubos, jeigu bendrijos nori pasidaryti geriau, tai jų valioje, bet savo sąskaita“, – kalbėjo ministras.

Pripažįstama, kad dėl šių pasikeitimų „galima neigiama būsto savininkų reakcija“, nes teks persvarstyti iš bendrijos skiriamų lėšų dalį.

DELFI primena, kad ankstesnė Gedimino Kirkilo Vyriausybė taip pat buvo nusprendusi, kad valstybė rems tik tuos renovavimo darbus, kurie prisideda prie energijos tausojimo, tačiau tai galiojo tik būsimiems projektams, tačiau dar buvo likę pagal senąją tvarką pateiktų, tačiau neįgyvendintų projektų.

Šiuo metu būsto renovavimui per 160 mln. Lt. Renovavimo laukia per 288 jau patvirtintų daugiabučių projektų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją