Savo ruožtu Tarptautinė gėjų ir lesbiečių žmogaus teisių komisija įspėja, kad taip gali būti pažeista Tarptautinė vaiko teisių apsaugos konvencija.

Stojo prieš Benediktą XVI

Europarlamentarė iš Nyderlandų, socialliberalių ir radikalių demokratinių pažiūrų partijos D66 narė Sophia in 't Veld raštu kreipėsi į Europos Komisiją (EK) dėl „LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų – DELFI) situacijos Lietuvoje“.

Politikė primena, kad pernai gruodį Seime per pirmą balsavimą buvo palaimintas griežtesnis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo projektas. Jame siekiama įtvirtinti papildomus kriterijus viešajai informacijai, kuri daro neigiamą poveikį nepilnamečių fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi.

Priėmus šį projektą, neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi turinčia būtų pripažinta tokia informacija, kurioje, be kita ko, agituojama už homoseksualius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės. Tiesa, taip pat būtų traktuojama informacija, kurioje tyčiojamasi ar niekinama dėl seksualinės orientacijos.

Pasak projekto autorių, netradicinės seksualinės orientacijos santykių pateikimas palankioje šviesoje gali turėti neigiamų pasekmių vaikų fiziniam, protiniams ir, visų pirma, moraliniam vystymuisi.

S. in 't Veld teigimu, projekte neapibrėžta, kas yra „agitacija“ ir „šeimos vertybės“, todėl „galėtų būti draudžiama bet kokia ne neigiama informacija, susijusi su homoseksualumu, pavyzdžiui, tinklalapiai, filmai, diskotekos, parodos, demonstracijos ir kiti vieši renginiai, jei jie yra prieinami kitiems“.

Ji domisi, ar EK šį projektą vertina kaip diskriminacinį homoseksualų atžvilgiu bei neatitinkantį pamatinių teisių, minimų Europos Sąjungos sutartyje, Europos žmogaus teisių konvencijoje ir kituose dokumentuose.

Anot europarlamentarės, įstatymo projektas prieštarauja informacijos ir saviraiškos laisvei, kurią gina ES dokumentai.

„Ar EK sutinka, jog šis homofobiškas projektas būtų nepriimtinas Bendrijos narėje, kuri yra įpareigota ginti ES sutartis? – domisi S. in 't Veld. – Kokių veiksmų EK imsis, siekdama informuoti Lietuvos valdžią apie tai, jog toks įstatymas prieštarautų ES teisei?“

Nyderlandų politikė taip pat klausia, ko EK imtųsi, jei Lietuvoje minėtas projektas vis dėlto būtų priimtas.

S. in 't Veld yra EP grupės, ginančios gėjų ir lesbiečių teises, vicepirmininkė. Neseniai ji atvirame laiške EK pareikalavo pasmerkti popiežiaus Benedikto XVI žodžius, esą homoseksualai ir transseksualai yra didžiulė grėsmė žmonijai.

Rekomenduoja užtikrinti informacijos prieinamumą

Lietuvos homoseksualai sulaukė ir Tarptautinės gėjų ir lesbiečių žmogaus teisių komisijos paramos. Anot šios komisijos atstovo Adriano Comano, planuojamas įteisinti reguliavimas gali kirstis su Vaiko teisių apsaugos konvencija, kurią yra ratifikavusi ir mūsų šalis.

Laiške, atsiųstame Lietuvos gėjų lygai, jis cituoja Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto, 2002-aisiais vertinusio, kaip Jungtinėje Karalystėje įgyvendinama Vaiko teisių apsaugos konvencija, ataskaitą.

„Komitetas yra susirūpinęs, kad jauniems homoseksualams ir transseksualams neprieinama tinkama informacija, parama ir tinkama apsauga, leidžianti jiems gyventi pagal savo seksualinę orientaciją“, - rašoma ataskaitoje.

Čia pat komitetas rekomenduoja, kad valstybė užtikrintų adekvačią informaciją ir paramą jauniems homoseksualams bei transseksualams.

Jau anksčiau Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo projektą kritikavo tarptautinis judėjimas už žmogaus teises „Amnesty International“. Jam užkliuvo prieš porą metų parengta įstatymo pataisa, kuria pasiūlyta informaciją apie homoseksualumą prilyginti fizinio ar psichologinio smurto scenoms, mirusiųjų ar žiauriai suluošintų kūnų rodymui, siaubą ir baimę keliančiai, smurtą ar savižudybes skatinančiai informacijai.

Po svarstymų Seimo komitetuose prie naujos įstatymo redakcijos rengiamasi grįžti pavasario sesijoje. Projektą vertinusiems parlamento Teisės departamento ir Europos teisės departamento specialistams nuostatos dėl homoseksualų neužkliuvo.