"Bendras nusiteikimas yra. Iš Maskvos gauname signalų, kad jie pasirengę atversti naują puslapį, pripažįstant, kad ne dėl visų klausimų sutarsime", - teigė V.Ušackas.

Jis konstatavo, kad dabar Lietuvos ir Rusijos dvišaliai santykiai yra "žemiau dugno ribos". "Šiuos santykius esame suinteresuoti atgaivinti, remiantis mūsų abipuse pagarba", - tvirtino UR ministras.

Anot jo, pozityvų Maskvos nusiteikimą liudija jau pareikštas pritarimas įsteigti dvišalę komisiją dėl bendradarbiavimo teisėtvarkos klausimais. Vasarį numatomas šios komisijos posėdis Kaliningrado srityje. Susitikimo darbotvarkėje - Lietuvos verslininko Stanislovo Juciaus dingimo bylos svarstymas.

Statybų bendrovės "Roslitstroj" vadovas ir vienas iš savininkų S.Jucius dingo Kaliningrade 2007 balandžio 18 d. Ši byla iki šiol nebaigta.

V.Ušacko teigimu, naują Maskvos požiūrį liudija ir planuojamas Rusijos užsienio reikalų viceministro Vladimiro Titovo vizitas į Vilnių politinėms konsultacijoms.

Taip pat šiuo metu rengiamas dvišalis susitarimas dėl palengvinto judėjimo per sieną asmenims, 30-50 km spinduliu gyvenantiems Lietuvos ir Rusijos teritorijoje.

V.Ušackas savo ruožtu teigė, kad Lietuva pasiryžusi toliau kelti sovietų okupacijos žalos atlyginimo klausimą, nors Rusija nepasirengusi ir nesuinteresuota šiuo metų jį svarstyti.

"Mes manome, kad turime pirmiausia sukurti palankią visuomeninę aplinką, supratimą ES. Todėl yra keletas iniciatyvų, kurias vykdysime su Europos Parlamento, Seimo nariais. Geriau supažindinsime Europos, Rusijos visuomenę su komunizmo režimo padarytais nusikaltimais žmonijai", - sakė UR ministras.

Seimo URK pirmininkas Audronius Ažubalis taip pat sutiko, kad "politinė dvišalių santykių darbotvarkė yra įšaldyta". Pasak jo, "dėl abiejų pusių nesusikalbėjimo negalime iki šiol pasirašyti susitarimo dėl kapų priežiūros, kuris leistų ir lietuviams rūpintis tremtinių bei politinių kalinių kapais".

A.Ažubalis pabrėžė, kad padėtį reikia keisti ir parlamentarai nusiteikę būti aktyviais Lietuvos užsienio politikos kūrėjais.