Čia ir gali prasidėti painiava, nes dalis gyventojų, pavyzdžiui, dirbančių ne viename darbe ar laimėjusių loterijoje, gali tiesiog nebežinoti, kiek jiems priklauso NPD, ir pasibaigus metams nustebti, kad valstybei liko skolingi gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

GPM mokestis skaičiuojamas nuo visų gyventojo gautų pajamų, išskyrus numatytą NPD.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Danguolė Pranckėnienė DELFI pripažįsta, kad daugiausiai painiavos bus tiems, kurie gali naudotis NPD, vadinasi, tiems, kurie per mėnesį uždirba iki 2394 Lt „į rankas" arba iki 3150 Lt neatskaičius mokesčių.

Ji pavyzdžiu pateikia trijuose darbuose dirbančią valytoją, kuri kiekviename jų gauna minimalų atlyginimą – po 800 Lt arba 2400 Lt iš viso neatskaičius mokesčių. Asmenims, gaunantiems minimalų atlyginimą, priklauso 470 Lt NPD, tuo tarpu uždirbančiam 2400 Lt – vos 150 Lt per mėnesį.

Ši moteris turėtų susiskaičiuoti visas savo metų pajamas ir apskaičiuoti kokio dydžio NPD ji gali naudotis kas mėnesį arba naudotis visu suteikiamu NPD ir pasibaigus metams iki kitų metų gegužės sumokėti valstybei nesumokėta GPM dalį.

VMI teisininkai DELFI skaičiuoja, kad ši darbuotoja per mėnesį gali naudotis ne didesniu nei 310 Lt NPD.

„Jeigu vienoje darbovietėje jai būtų pritaikytas maksimalus 470 Lt NPD, o kitoje visai netaikytas, darbuotoja metams pasibaigus turėtų deklaruoti pajamas ir sumokėti pajamų mokesčio nepriemoką, kuri būtų lygi 288 Lt", – aiškina VMI.

Tačiau, vis dėlto, D. Pranckėnienė gyventojams pataria naudotis maksimaliu jo atlyginimui tuo metu valstybės leidžiamu NPD, o vėliau deklaravus pajamas sumokėti nesumokėtą GPM dalį, nes baigiantis metams situacija gali pasikeisti, pavyzdžiui, darbuotojas gali netekti darbo ir tokiu atveju paaiškėtų, kad jo metinis NPD buvo mažesnis nei galėjo būti pagal per metus gautas pajamas. Vadinasi, valstybei žmogus bus sumokėjęs daugiau nei reikėjo mokesčių.

„Geriau kredituotis negu sumokėti viską iš karto", – mano ji.

Pašnekovės teigimu, kas mėnesį darbdaviai turi duoti darbuotojams algos priskaitymo lapelį, kuriame aiškiai nurodomos sumokėtos mokesčių sumos ir NPD. Žmogus, įvertindamas kitas gautas savo pajamas, gali skaičiuoti, kokį NPD jis gali turėti ir, pavyzdžiui, baigiantis metams gali paprašyti savo darbdavio kelis mėnesius netaikyti šio dydžio.

Pašnekovė ramina darbuotojus, kad pasibaigus metams daug vargo skaičiuojant pajamas neturėtų būti, nes savo elektroninę mokesčių deklaraciją jie gali pasižiūrėti internete, todėl prireiks tik sutikrinti darbdavio pateiktus duomenis. Kartu Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė pripažįsta, kad mažiausiai uždirbantys dažniausiai ir mažiau naudojasi informacinėmis technologijomis, internetu, todėl jiems norint susigautyti mokesčiuose gali tekti prašyti pagalbos.

Painiava gavus kitų pajamų

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas DELFI sakė manantis, kad daugiausiai painiavos NPD skaičiavime įneša tai, kad metinis NPD skaičiuojamas nuo visų gyventojo gautų pajamų.

„Žmogus gali gauti kokį nors papildomą užmokestį, o jis pavyzdžiui per mėnesį uždirba 800 Lt, jam taikomas 470 Lt NPD, tačiau metų pabaigoje jam sakoma, palauk, tu dar gavai papildomų pajamų ir dabar turi sumokėti dalį nesumokėto GPM", - tvirtino A. Sysas.

Jo teigimu, kol kas trūksta poįstatyminių teisės aktų ir iki galo nėra aišku, kaip bus skaičiuojami mokėtini mokesčiai.

Valstybinė mokesčių inspekcija atkreipia dėmesį, kad apskaičiuojant metinį NPD į metines gyventojo pajamas įskaitomos gautos ne tik tos, kurios yra susijusios su darbo santykiais, bet ir motinystės (tėvystės) pašalpos, individualios veiklos pajamos, ne individualios veiklos turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos, turto nuomos pajamos, palūkanos, pajamos iš paskirstytojo pelno, neribotos civilinės atsakomybės vieneto dalyvio pajamos, gautos iš šio vieneto apmokestinto pelno, autoriniai atlyginimai, honorarai, metinė išmokos (tantjemos) valdybos ir stebėtojų nariams, pensijos ir rentos, teismo priteistas arba pagal sutartį gautas išlaikymas, išmokos pagal gyvybės draudimo sutartis, pensijų anuitetai, loterijų ir azartinių lošimų laimėjimai, sporto varžybų prizai.

Visiems vaikus auginantiems gyventojams, už kiekvieną vaiką taikomas papildomas NPD – už pirmą vaiką 100 Lt, o už antrą ir paskesnį vaiką – po 200 Lt kas mėnesį. Tėvams, kurie augina vaikus vieni, bus taikomas pilnas papildomo NPD dydis, kai vaikas auga su abiem tėvais – šis dydis bus dalijamas per pusę.

2009 m. sausio 1 d. nuo 24 proc. iki 21 proc. sumažėjo GPM, iš jo 6 proc. pervedamas sveikatos draudimo mokestis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją