„Kaip žinote, bus du ambasadoriai atšaukiami. Tai yra vieni iš labiausiai patyrusių Lietuvos diplomatinėje tarnyboje. Šarūnas Adomavičius iš Romos, Italijos ir Evaldas Ignatavičius iš Berlyno. Š. Adomavičius taps viceministru nuo sausio 15 d., o E. Ignatavičius taps ministerijos sekretoriumi, atsakingu už (Europos sąjungos – DELFI) Rytų kaimynystę ir mūsų ryšius su Rusija“, - žurnalistams sakė V. Ušackas.

Lietuvos diplomatijos vadovo buvo klausiama, ar ministrų kabineto susitikime su prezidentu nebuvo aptariamos galimos kandidatūros užimti laisvą Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje vietą.

Šį postą prieš tapdamas užsienio reikalų ministru užėmė pats V. Ušackas.

Paprašytas patikslinti, kaip gali asmeniui būti numatytas postas ministerijoje, jeigu šioms pareigoms užimti yra skelbiamas viešas konkursas, ministras buvo nekonkretus.

„Pagal įstatymą (skiriami – DELFI). Turiu patikslinti ir atsakyti atskirai. Savo telefoną duokit. Bet aš nemanau, kad ministerijos sekretoriams yra konkursai skelbiami“, - sakė V. Ušackas.

DELFI primena, kad Lietuvoje egzistuoja dviejų tipų valstybės tarnautojai – politinio (asmeninio) pasitikėjimo ir karjeros. Pirmieji pareigas užima be atskiro konkurso, pavyzdžiu gali būti ministro patarėjai, viceministrai.

Tuo tarpu karjeros valstybės tarnautojų pareigoms užimti privaloma skelbti viešą konkursą ir jame dalyvauti gali visi iškeltus kriterijus atitinkantys kandidatai. Karjeros valstybės tarnautojams priskiriami ministerijų valstybės sekretoriai, ministerijų sekretoriai, vyr, specialistai ir panašiai.

Šiuo metu URM sekretoriais dirba Oskaras Jusys, Laimonas Talat-Kelpša, Žygimantas Pavilionis.

Kaip BNS sakė Valstybės tarnybos departamento atstovė Lina Daujotaitė-Prūsaitienė, pagal galiojančią tvarką karjeros pareigūnai, koks yra ir ministerijos sekretorius, atrenkami konkurso būdu. Tačiau kai kuriais atvejais juos galima paskirti be konkurso - kai atkuriamas anksčiau asmens turėtas statusas, kai postas siūlomas tam žmogui, kurio pareigybė buvo panaikinta, arba pakaitiniams.

E.Ignatavičiaus atveju nė viena išimtis negalioja.

Tuo metu viceministras yra politinė pareigybė, kuriai konkurso nereikia.

Seime jau prasidėjo įstatymų pataisų dėl sekretorių pareigybės priėmimas. Naujoji valdančioji dauguma ketina naikinti ministerijos sekretorių postus ir vietoj jų įsteigti viceministrų.

Tuo metu Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad pagal patvirtintą struktūrą ministerijos sekretoriai yra diplomatai ir dėl E.Ignatavičiaus "skelbti išorinio konkurso nėra būtinybės, nes E.Ignatavičius prieš išvykdamas dirbti į ambasadą Vokietijoje ėjo ministerijos valstybės sekretoriaus pareigas".

"Pagal diplomatinės tarnybos įstatymo 25 straipsnį šis diplomatas turi būti grąžintas į pareigas Užsienio reikalų ministerijoje, kurios pagal darbo užmokesčio lygį yra ne žemesnės už tas, kurias jis ėjo iki išvykdamas dirbti į diplomatinę atstovybę. Ministerijos etatų struktūroje šiuo metu yra laisva ministerijos sekretoriaus pareigybė", - sakoma ministerijos pranešime.