Mat šių dviejų ketvirčių pajamos skyrėsi 5 kartus. „Sodros“ darbuotojams kilo įtarimų, kad moters atlyginimas padidintas dirbtinai.

Pašalpos skaičiavimas – ne pagal įstatymus

Daiva, pastebėjusi, kad gauta suma niekaip neatitinka 100 proc. jos atlyginimo, į „Sodros“ Vilniaus skyrių nuvyko aiškintis. „Specialistė peržiūrėjo mano dokumentus ir pasakė, kad pašalpa buvo apskaičiuota ne pagal antro metų ketvirčio pajamas, kaip turėjo būti pagal galiojančius įstatymus, bet pagal pirmą ketvirtį“, - pasakojo Daiva.

Būsimą mamą aptarnaujančiai specialistei pavyko išsiaiškinti, kad „Sodros“ administracijai kilo įtarimas – esą atlyginimas jai galėjo būti pakeltas dirbtinai, dėl didesnės pašalpos. Todėl nuspręsta pašalpą skaičiuoti pagal ankstesnį ketvirtį – dar iki moters pastojimo.

„Aš tiesiog buvau paaukštinta – iš projektų vadybininkės tapau atstovybės direktore, - tikino moteris. - Iki tol dirbau pagal autorinę sutartį ir atlyginimą gaudavau kaip autorinį honorarą. Kiek padarydavau, tiek užsidirbdavau. Tiesa, pagal susitarimą su darbdaviu gaudavau ir minimalų „sodrinį“ atlyginimą, nes man reikėjo socialinių garantijų. Tačiau žinau daugybę žmonių, kurie nė to negauna, „sėdi“ tik ant autorinių“.

Anot jos, pasikeitus pareigoms, pasikeitė apmokėjimas už darbą – atlyginimas tapo fiksuotas. Pasikeitė ir socialinio draudimo statusas.

Ketino eiti iki galo

Pranešimo apie „Sodros“ sprendimą Daiva teigia negavusi. Tuo tarpu „Sodros“ atstovai jai sakė raštą išsiuntę registruotu paštu. Kai moteris paprašė Vilniaus skyriuje rašto kopijos, netgi siūlydama pasirašyti, kad ją gavo, tarnautoja teigė negalinti to padaryti.

„Gal ir pasimetė laiškas – gyvenu labai atokioje vietoje. Tačiau nesuprantu, kodėl man jo negalėjo duoti vietoje? Beje, po apsilankymo „Sodroje“ pasikalbėjau su draugėmis – pasirodo, ne aš viena tokia. Vienoms visi pinigai sumokami vėliau nei turėtų būti pagal įstatymus, kitos atgauna ne visą sumą. Tačiau visos jos tyli ir laukia.

Teko skaityti draugę pasiekusį „Sodros“ pranešimą, kuriame teigiama, kad kilo įtarimų dėl jos atlyginimo, todėl bus pradėtas tyrimas, kurio metu, norint patikrinti pajamų pagrįstumą, bus peržiūrėti dokumentai. Kol tyrimas neatliktas, pašalpa skaičiuojama pagal ankstesnio ketvirčio pajamas. Kiek laiko truks patikrinimas, rašte neparašyta“, - pasakojo pašnekovė.

„Natūralu, kad moterys gimdo, juolab sąlygos auginti vaikus šiuo metu yra geros. Man regis, valstybė todėl ir priėmė tokius įstatymus, kad skatintų gimstamumą“, - piktinosi būsimoji mama.

Moteris nepatingėjo nuvykti ir parašyti skundo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai. „Buvau pasiryžusi net ir bylinėtis teisme. Tai principo reikalas: jeigu įstatymų nesilaiko valstybinės institucijos, ko mes tikimės iš paprasto žmogaus? Dabar taip gavosi, kad „Sodra“ sau priskyrė Seimo funkcijas – keisti įstatymus.

Sutinku, kad tikrinti mane jie turi teisę. Aš net pati sutikčiau pateikti visus popierius, jei manęs paprašytų. Jei nustatytų, kad aš apgaudinėju valstybę, „Sodra“ galėtų atsiimti išmokėtus pinigus. Juk aš dar ilgai gyvensiu iš pašalpos. Bet ar turi teisę man sumažinti pašalpą be jokių įrodymų?“ – piktinosi pašnekovė.

Tiesa, advokato paslaugų moteriai neprireiks. Kilus sąmyšiui dėl šios istorijos, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba, sprendimui priimti turinti visą mėnesį, savo verdiktą paskelbė jau po 2 dienų: pinigai moteriai turi būti sumokėti. Jei tyrimas, kuris vis tiek vyks, įrodys piktnaudžiavimo atvejį, pinigai bus išskaičiuoti vėliau.

Kas laikoma įrodymais?

Kaip atliekamas tyrimas ir kas laikoma piktnaudžiavimo įrodymais, mums sužinoti nepavyko. Apie tai, kad pastaruoju metu iš tiesų labai padaugėjo mamų, kurių reikiamą ketvirtį pajamos staigiai padidėja, „Sodros“ darbuotojai kalba tik neoficialiai.

Į visus klausimus, susijusius su šia problema, gavome labai trumpą atsakymą: Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpos skiriamos ir mokamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymu bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintais ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatais.

Šiuose nuostatuose informacijos šia tema taip pat ne daug. „Nustačius, kad pašalpos išmokėtos pagal neteisingai įformintus ar suklastotus dokumentus, permokėtos pašalpų sumos, įstatymų nustatyta tvarka išieškomos iš kaltų asmenų, išdavusių ar pateikusių šiuos dokumentus.

Jeigu pašalpa neteisėtai išmokėta dėl jos gavėjo kaltės, susidariusi permoka teritorinio skyriaus direktoriaus sprendimu išieškoma iš bet kurios kitos išmokos, mokamos tam asmeniui iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų. Jeigu asmuo jokių valstybinio socialinio draudimo išmokų negauna, permoka išieškoma teismine tvarka“.

Taigi įstatymuose nenumatyta, kad galima nesumokėti pašalpos vien tik pagal įtarimus.

Atmintinė būsimos mamoms

Šiuo metu motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų dydis apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas užpraeitą kalendorinį ketvirtį. Nuo sausio 1 d. jos bus skaičiuojamos pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas 6 iš eilės mėnesius, praėjusius iki užpraeito kalendorinio ketvirčio pabaigos nuo nėštumo ir gimdymo ar vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesio.

Pavyzdžiui, jeigu moteris išeis nėštumo ir gimdymo atostogų gruodžio mėnesį, jai bus pašalpų skaičiavimo tvarka – motinystės pašalpa bus skaičiuojama pagal 2-o ketvirčio (balandžio, gegužės ir birželio mėn.) kompensuojamąjį uždarbį. Jeigu moteris išeina nėštumo ir gimdymo atostogų nuo sausio 1 d., jos motinystės pašalpos dydis bus apskaičiuotas pagal 2008 m. 2- ir 3-io ketvirčių (balandžio – rugsėjo mėnesių) draudžiamąsias pajamas.

Motinystės pašalpos dydis negali būti didesnis negu draudžiamųjų pajamų 5 dydžių suma. Šiuo metu einamųjų metų draudžiamosios pajamos yra 1488 litų, taigi motinystės pašalpa negali būti didesnė nei 7440 litų.

Kai apdraustajam gimsta du ir daugiau vaikų, motinystės (tėvystės) pašalpa didinama atsižvelgiant į vienu metu gimusių vaikų skaičių. Tačiau jei dviejų vaikų priežiūrai atostogos suteikiamos abiem tėvams atskiriems vaikams prižiūrėti – motinystės (tėvystės) pašalpa mokama kiekvienam iš tėvų bendra tvarka.

Jeigu gimė 3 ir daugiau vaikų, atostogos suteikiamos abiem tėvams, kiekvienam iš jų mokamos pašalpos dydis nustatomas pagal vaikų, kurių priežiūrai suteiktos atostogos, skaičių.