Kaip teigiama LR Generalinės prokuratūros pranešime, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad ilgamečio LKF vadovo žurnalistui telefonu išsakytoje nuomonėje buvo panaudota menkinamosios reikšmės leksika, kas leidžia teigti, kad diskusijoje išreikšta nuomonė nebuvo etiška.

„Dabar tas negras, kuris žaidžia „Žalgiryje“. Aš jį išvaryčiau iš karto“, „Neugdo, kas ką ten ugdo, juodašikniai žaidžia“ – tokius V. Garasto žodžius citavo dienraštis.

Su dienraščio straipsniu susipažinę Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) atstovai pripažino, kad LKF vadovo kalbos yra vertintinos kaip nesantaikos ir diskriminacijos dėl odos spalvos kurstymas.

Visgi, priimdamas sprendimą prokuroras taip pat įvertino aplinkybę, jog žurnalistas nors ir prisistatė, bet neįspėjo pašnekovo, kad jų pokalbis įrašinėjamas ir ketinamas skelbti viešai. Tai leido V. Garastui susidaryti klaidingą įspūdį, jog žurnalistas domisi jo asmenine nuomone apie jaunų žaidėjų ugdymą, todėl neapgalvojęs jis parodė savo nepasitenkinimą atskirų sportininkų žaidimu.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad nepagarbi nuomonė pareikšta ne prieš juodaodžių žmonių grupę, bet vertinant 2 konkrečių „Žalgirio“ žaidėjų žaidimą. Dėl šių priežasčių V. Garasto pasisakymas nelaikytas sąmoningai – tyčia ir tikslingai – nukreiptu pareiškimu viešai pažeminti, paniekinti, tyčiotis ir kurstyti neapykantą prieš juodaodžius vien dėl to, kad jie priklauso šiai rasei.

Ikiteisminio tyrimo metu baudžiamosios atsakomybės klausimas vertintas ne tik pagal 170 (kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę), bet ir pagal 155 (įžeidimas) Baudžiamojo kodekso straipsnį.

Prokuroro nutarime pažymima, kad V. Garastas viešai atsiprašė krepšininkų. Be to, prokuratūroje buvo gautas VšĮ Kauno „Žalgirio“ klubo rėmėjo pareiškimas, jog klubas ir jo legionieriai pretenzijų LKF vadovui neturi.

Proceso dalyviai prokuroro nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą per 14 dienų dar gali apskųsti aukštesniajam prokurorui.

V. Garastas anksčiau DELFI teisinosi buvęs išprovokuotas.

„Rengiuosi kelio sąnario protezavimo operacijai, kenčiu didžiulius nuolatinius skausmus, todėl nervai visą laiką įtempti. Tas žurnalistas, kurio nepažįstu ir akyse nesu matęs, paskambinęs mane išprovokavo, o aš be reikalo taip susinervinau“, - DELFI su nuoskauda teigė LKF vadovas V. Garastas.

L. Woodsas netiki V. Garasto atsiprašymu

Tuo metu pirmadienį, prieš „Žalgirio“ išvyką į Prancūziją, kur kauniečiai trečiadienį žais Eurolygos rungtynes su Nansi SLUC komanda, žalgiriečių legionierius Lorenas Woodsas teigė, kad V. Garasto rasistiniai pareiškimai užtraukė gėdą ne tik pačiam LKF prezidentui, jo šeimai, bet ir visai Lietuvai.

„Jis apjuodino save ir savo šeimą bei Lietuvos žmones. Didžioji dauguma lietuvių, su kuriais teko bendrauti, yra puikūs ir toks požiūris jiems taip pat yra nepriimtinas.

Man vis dar patinka Lietuva, šaliai jaučiu tik gerus jausmus, kaip ir komandoms draugams bei lietuviams. Komentarai buvo šlykštūs, apie juos išgirdau vėliau, todėl šneku tik dabar, savo ir kitų afroamerikiečių, rungtyniaujančių LKL, vardu”, – susijaudinęs kalbėjo L. Woodsas.

Amerikiečio teigimu, su rasizmu jis yra susidūręs gatvėje ar krepšinio aikštelėje, tačiau tai yra pirmas kartas, kai taip neatsakingai ir įžeidžiančiai kalba aukštas pareigas užimantis žmogus.

„Esu isitikinęs, kad jo viešas atsiprašymas yra nenuoširdus ir aš juo netikiu. Jis įžeidė mane, komandos draugą W. Deane'ą ir visus afroamerikiečius, kurie žaidžia LKL”, – teigė Kauno „Žalgirio“ legionierius.

L. Woodso interviu - vaizdo medžiagoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją