Jomis bus siekiama atkreipti dėmesį į lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) padėtį regione, skatinti įvairios lytinės orientacijos asmenis suvokti jų įvairovę ir vienybę.

Kaip teigiama pranešime spaudai, „Baltic Pride“ surengs organizacijos iš visų Baltijos valstybių: Lietuvos gėjų lyga (LGL), Estijos homoseksualus jaunimas (EGN) ir Latvijos LGBT bei jų draugų asociacija „Mozaika“.

Spalio pradžioje jų atstovai surengė pirmąjį susitikimą Latvijoje ir sutarė kurti naują bendrų garbės eitynių organizavimo Baltijos kraštuose tradiciją.

Pirmojo „Baltic Pride“ programoje numatyta politinė diskusija apie nediskriminavimo principus Europos Sąjungoje (ES), seminarai, kultūriniai renginiai ir eitynės už lygias teises.

„Mums svarbu sekti Estijos ir Latvijos pavyzdžiu, kur viešos eitynės jau vyksta kelerius metus, gerbiama susirinkimų bei žodžio laisvė, – pranešime cituojamas LGL pirmininkas Vladimiras Simonko. – Mus nuvylė, kad rugpjūtį dviejų didžiųjų Lietuvos miestų merai dar kartą parodė nesuvokiantys ir negerbiantys ES antidiskriminacinių principų bei teisės aktų. Nežiūrint į tai, mes jau planuojame kitas „Baltic Pride“ eitynes Vilniuje 2010 m“.

„Teks Vilniui vieną kartą apsispręsti, ar jis gerbia žmogaus teises, ar ne“, - sprendimą po poros metų surengti Lietuvoje homoseksualų eitynes DELFI komentavo V. Simonko.

Anot jo, visų trijų šalių atstovais sutarė, kad pirmam paradui palankiausia vieta – Ryga. „Visiems akivaizdu, kad mes, deja, nesusitvarkome su meru (Vilniaus miesto vadovu Juozu Imbrasu, kuris ne kartą yra nepalankiai atsiliepęs apie viešus homoseksualų renginius – DELFI). – Sužlugdyti tokią gražią iniciatyvą, bendrą Baltijos šalių projektą, mums būtų per didelė prabanga. Todėl nutarėme nerizikuoti ir garbės vėliavą patikėjome latviams. Juolab kad jie turi panašių renginių patirties, o jų valdžia palankau žiūri į žmogaus teisių gerbimą“.

„Tikime, kad kartu esame stipresni nei tada, kai mūsų organizacijos veikia atskirai, - pažymėjo „Mozaikos“ pirmininkė Linda Freimanė. – Mūsų šalyje susiklostė draugystės dienų, kurias rengiame su kitomis Latvijos NVO, tradicija. Dabar į šį bendradarbiavimą įtrauksime organizacijas iš kaimyninių kraštų, kurios, kaip ir mes, nagrinėja tuos pačius su žmogaus teisėmis susijusius klausimus“.

„Estijos LGBT bendruomenė laukia, kada parlamente bus pratęsta diskusija apie tos pačios lyties asmenų partnerystę, – pabrėžė EGN atstovė spaudai Madle Saluveer. – Partnerystės įstatymas būtų pirmas didelis žingsnis pripažįstant LGBT teises Baltijos šalyse“.

Bendras renginys „Baltic Pride 2009” prasidės kitų metų gegužės 15 d. ir užtruks tris dienas. Jis baigsis gegužės 17-ąją – tarptautinę dieną prieš homofobiją (IDAHO).