Vyriausybės atstovai čia pat išgirdo pasiūlymų: reformuoti visą mokesčių sistemą, atsisakyti duotų įsipareigojimų ar net visai išvaikyti „Sodrą“.

„Per pastarąjį laikotarpį Seime buvo priimta daug žmonėms gerų įstatymų. Mūsų motinystės išmokos dabar yra pačios dosniausios pasaulyje. Dėl to reikėtų džiaugtis: rodikliai puikūs, gimstamumas didėja. Tačiau „Sodros“ biudžetui tai kainuoja papildomai apie 0,5 mlrd. litų“, - sakė V. Blinkevičiūtė.

Ministrė dar kartą paragino visus solidariai prisidėti prie demografinės situacijos gerinimo Lietuvoje.

„O jeigu taip neišeina, jeigu niekas nenori papildomai mokėti, vadinasi mes turime ieškoti kitų išeičių. Aš tikiu, kad su Trišale taryba mes per du mėnesius rasime bendrą sutarimą“, - sakė ministrė.

Jos teigimu, svarstomos galimybės didinti minimalią algą, teikti „Sodros“ biudžetui paramą iš valstybės biudžeto, panaikinti kai kurias mokesčių lengvatas, peržiūrėti, ar visi darbuotojai turi socialines garantijas ir galbūt padidinti apdraustųjų skaičių.

Reformuoti sistemą

„Akivaizdu, kad prieš rinkimus buvo prisiimta per daug įsipareigojimų – kompensuoti, padidinti, užtikrinti..., o gavosi, kad ir šių metų valstybės ir „Sodros“ biudžetai skylėti. Nors didžioji dalis analitikų jau prieš pusmetį kalbėjo, kad biudžeto planas nebus įvykdytas“, - posėdyje kalbėjo „DnB Nord“ banko analitikas Vadimas Titarenko.

Jo teigimu, ateinančiais metais ekonominė situacija bus dar blogesnė, todėl šalyje reikėtų iš esmės reformuoti mokesčių sistemą.

„Pirmiausiai reikia reformuoti netiesioginius mokesčius. Pagal jų surinkimą esame paskutiniai Europos Sąjungoje. Taip pat peržiūrėti visas išlaidas, atsisakyti PVM lengvatų. Tiesioginės išmokos tiems, kam jų labiausiai reikia, būtų daug efektyvesnės“, - kalbėjo analitikas.

Jis taip pat siūlė pilnu tarifu apmokestinti ūkininkus, turgaus prekeivius ir pagal autorines sutartis dirbančius menininkus.

Banko „DnB Nord“ prezidento patarėjas taip pat pasiūlė blogiausiu atveju porai metų sumažinti lėšų atskaitymus iš „Sodros“ į privačius pensijų draudimo fondus.

Naikinti „Sodrą” – irgi išeitis

Radikalesnių sprendimų Vyriausybei pažėrė Laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertė Rūta Vainienė, pasiūliusi atsisakyti brangiai kainuojančių įsipareigojimų ar net viso Valstybinio socialinio draudimo fondo.

„Galima ir atšaukti tai, kas buvo pažadėta, juolab, kad dar ne visi prisigimdė tų vaikų, - sakė R. Vainienė, - „Sodra“ yra gerai, kai gera demografinė ir ekonominė padėtis, bet kai situacija prasta – ji problemų nesprendžia“.

Krizės metu LLRI ekspertė ragino nepradėti naujų projektų, ypač finansuojamų iš ES struktūrinių fondų: „Taip, jie duoda iki 80 proc., tačiau 20 proc. turime prisidėti. O kiek ten yra tokių projektų, kur tik reikia pinigus paimti ir po to juos išmesti ar po žeme suleisti, išcementuoti ar išasfaltuoti! Imkime tik tam, kas tikrai reikalinga, ką ir patys darytume”.

Statybininkai siūlo apmokestinti patentininkus

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas ragino Vyriausybę bent jau užbaigti pradėtus projektus.

„Nedarykime cirkų kaip su Nacionaliniu stadionu!”, - prašė statybininkų atstovas.

Jis nurodė matąs iki 1 mlrd. litų rezervą, kurį Vyriausybė esą galėtų papildomai surinkti apmokestinusi „didžiulę armiją žmonių“, kurie nemoka mokesčių.

„110 tūkst. žmonių dirba su verslo liudijimais. Jie moka iki dešimties kartų mažiau, nei visi kiti, dirbantys pagal darbo sutartį. Nors ten didžioji dalis yra kvalifikuoti specialistai. Taip pat patentininkai – dirba grupės žmonių, iki 60 statybininkų ir juokiasi: mes niekada neisime į jokius UAB`us“, - aiškino A. Šeštakauskas.

Pramonininkų atstovai taip pat ragino Vyriausybę mažinti laisvadienių skaičių, nedalinti laisvų dienų valdininkams už valstybei ištarnautus metus, naikinti laisvus tarnautojų etatus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją