Pirmas kandidatų atrankos etapas vyko iki rugsėjo pradžios. Tuomet įvertinusi įteiktus pareiškimus kuratorija nusprendė skelbti antrąjį atrankos etapą.

Tolesnė konkurso eiga priklausys nuo lapkričio 8 d. šaukiamo kuratorijos posėdžio. Vasario 16-osios gimnazijos kuratorija yra šios nuo pokario metų Vokietijoje veikiančios lietuvių gimnazijos aukščiausioji valdančioji institucija. Jos narius skiria įvairios organizacijos, remiančios arba istoriškai parėmusios gimnaziją.

Laisva gimnazijos direktoriaus vieta atsiras kitąmet į pensiją išėjus 28 metus įstaigai vadovaujančiam Andriui Šmitui. Naujas gimnazijos vadovas darbą turėtų pradėti 2009 m. rugpjūčio 1 d. Apie ketinimą dalyvauti konkurse anksčiau yra kalbėjęs buvęs Lietuvos radijo ir televizijos generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis. Visgi K. Petrauskis nuo pirmadienio pradėjo dirbti investicinei bendrovei „ŽIA valda" priklausančiame žiniasklaidos holdinge plėtros direktoriaus pavaduotoju.

K. Petrauskis „Lietuvos žinioms“ aiškino apsisprendęs nelaukti konkurso pabaigos ir atsiėmęs dokumentus supratęs, kad gali skirtis jo ir gimnazijos kuratorijos požiūris į vadybą.

Kaip skelbiama konkurso nuostatuose, direktoriaus pareigoms užimti ieškomas atsakingas asmuo, išlaikęs pirmuosius ir antruosius valstybinius mokytojo egzaminus Vokietijoje arba turintis kitoje šalyje įgytą atitinkamą pedagoginę ir mokslinę kvalifikaciją. Atsižvelgiant į ypatingą gimnazijos profilį, iš kandidato reikalaujama puikiai mokėti lietuvių ir vokiečių kalbas.

Direktoriaus etatui bus taikomas vienerių metų bandomasis laikotarpis.

Vokietijoje, Hiutenfelde įsikūrusi Vasario 16-osios gimnazija gyvuoja nuo 1951 m. Tai - vienintelė lietuviška mokykla vakarų Europoje. 1999 m. gimnazija įgijo valstybės pripažintos dvikalbės mokyklos statusą, suteikiantį teisę išduoti vokišką brandos atestatą bei ilgainiui užtikrinantį dalinį gimnazijos finansavimą.

Šiuo metu gimnazijoje dirba 32 pedagogai, 10 administracinių/ūkinių darbuotojų, mokosi 200 lietuvių bei vokiečių moksleivių. Jaunesniųjų klasių mokiniams dalis mokomųjų dalykų pasirinktinai dėstoma lietuvių arba vokiečių kalba, o vyresniems, šalia vokiškoms gimnazijoms įprastų mokomųjų dalykų, suteikiama galimybė lankyti lietuvių kalbos, literatūros bei Lietuvos istorijos pamokas.

Kaip rašoma gimnazijos svetainėje internete, ilgus dešimtmečius Vasario 16–osios gimnazija buvo vienintelė aukštesnioji lietuviška mokykla laisvajame pasaulyje. Joje mokėsi lietuvių jaunimas iš daugelio kraštų. Pagrindinis mokyklos tikslas buvo paruošti jaunimą mokslui aukštosiose mokyklose, išmokyti jį lietuvių kalbos, literatūros, Lietuvos istorijos bei geografijos ir supažindinti jį su lietuviška kultūra bei papročiais. Gimnazijos absolventai turėjo tęsti lietuvybės darbą išeivijoje ir kovoti už Lietuvos nepriklausomybės atstatymą.

Po Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo Vokietijos lietuviai siunčia savo vaikus į Vasario 16-osios gimnaziją, kad jie čia išeitų vokiečių gimnazijos kursą ir gerai išmoktų lietuvių kalbą. Tėvai iš Lietuvos siunčia savo vaikus į gimnaziją, kad jie čia išmoktų vokiečių kalbą, įgytų vokišką abitūrą bei susipažintų su Vokietija ir Vakarų kultūra. Į gimnaziją taip pat priimami vaikai ir iš kitų kraštų.