M. Beinaras pasakojo su kolega automobilius pasistatę stovėjimo vietoje Zarasuose, šalia Sėlių aikštės. Netrukus prisistatę policijos pareigūnai parodė, kad lengvųjų automobilių stovėjimo būdą nustatantis kelio ženklas leidžia mašiną statyti tik priekiu. Tuo tarpu abi mašinos stovėjo galu.

Už netinkamai pastatytą automobilį abiejų mašinų vairuotojai nubausti 50 Lt baudomis – galima 100 Lt bauda neskirta, nes abu vairuotojai nusižengė pirmą kartą.

„Yra toks įstatymas ir viskas“, - tepaaiškino baudą skyrusi policininkė. Visgi M. Beinaras DELFI sakė nemanantis, kad mašinos pastatymas ne tuo galu vertas baudos. Juoba, pasak jo, kitose vietose galioja ženklas, nurodantis mašinas statyti galu.

Parenka pagal patogumą

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Automobilių transporto katedros docentas dr. Vigilijus Sadauskas sakė, kad minėtas ženklas apibrėžia, kaip automobilis turi būti pastatytas tam tikroje vietoje.

V. Sadauskas aiškino, kad daugelyje miestų senamiesčių namai stovi arti gatvės, jų langai beveik siekia žemę. „Kai praplatino kelius, tarp namo lango ir šaligatvio tėra metro atstumas. Įsivaizduokite, jeigu kiekvieną kartą atvažiavę automobiliai sustatomi galu ir užkuriami, bando važiuoti. Visi automobilio išmetamieji deginiai eis į namą“, - sakė V. Sadauskas. Dėl to, pasak jo, daugelyje vietų statomas ženklas, nurodantis automobilį statyti priekiu.

Kitas principas - kai ženklas parenkamas pagal patogumą įvažiuoti ir išvažiuoti. Kadangi važiuojant pasukti priekiu yra lengviau, užtrunka mažiau laiko nei pravažiuoti į priekį, įjungti atbulinę pavarą ir tada pasistatyti mašiną atbulą, dažniau ženkle nurodomas įvažiavimas priekiu.

„Kiekvienu konkrečiu atveju prieš statant ženklus būtina vertinti visus šiuos dalykus. Jei ženklas pastatytas nelogiškai, galima kelti klausimą dėl jo pastatymo. Tačiau jei ženklas teisingas ir teisingai suformintas, to ženklo reikalavimo būtina paisyti“, - kalbėjo VGTU docentas. „Šiuo atveju, matyt, žmogus nepagalvojo, pastatė, suklydo. Skaudu, bet yra pamoka“, - svarstė V. Sadauskas.

Anot pašnekovo, labiau paplitęs automobilių statymas priekiu. Jeigu asmuo mano, kad ženklas pastatytas neteisėtai ar netikslingai, gali kreiptis į miesto savivaldybę. Jei kelio ženklas stovi užmiestyje, už jį atsakinga Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Už tai, kad minėtoje vietoje Zarasuose parinktas būtent toks automobilių statymo būdas, atsakinga savivaldybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją