Parlamentarams ramybės neduoda tai, ar šių metų vasario mėnesį priimtose Atominės elektrinės įstatymo pataisose nurodomas „Leo LT“ tikslas siekti naudos sau ir savo akcininkams neprieštarauja Konstitucijai, kurioje sakoma, kad valstybė gina vartotojų teises.

KT, be kita ko, nagrinės, ar nebuvo nusižengta Konstitucijos reikalavimams į nacionalinio investuotojo bendrovę be konkurso pakvietus privatų investuotoją - „NDX energiją“. Teismas aiškinsis ir tai, ar „Leo LT“ nemonopolizuos rinkos, mat jai perduotos tiek elektros gamybos, tiek jos perdavimo bei skirstymo funkcijos, bendrovė užsiims elektros importu ir eksportu.

„Leo LT" valdybos pirmininkas Rymantas Juozaitis pirmadienį nesiėmė svarstyti, kaip jo vadovaujama bendrovė turėtų dirbti, jei būtų nuspręsta kreiptis į Konstitucinį teismą dėl jos sukūrimo. „Mes ne politikai, čia jau reikėtų jų klausti", - sakė R. Juozaitis.

Jeigu priims nagrinėti, įstatymas stos

KT įstatyme numatyta, kad gavus Seimo nutarimą, ne vėliau kaip per 3 dienas turi būti atliktas išankstinis medžiagos tyrimas ir nuspręsta, ar priimti prašymą nagrinėti.

Kaip DELFI sakė KT pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Ramunė Sakalauskaitė, prašymą priėmus nagrinėti, ginčijamo įstatymo galiojimas automatiškai sustabdomas iki Teismo sprendimo paskelbimo.

Jeigu šis Seimo narių prašymas bus priimtas, „Leo LT“ konstitucingumas bus svarstomas viešuose posėdžiuose.

Sprendimas turi būti priimtas praėjus mėnesiui nuo viešų posėdžių pradžios.

G.Kirkilas: galima nagrinėti ir Būtingės terminalo statybas

Premjeras Gediminas Kirkilas žurnalistams sakė nematantis „nieko blogo“, kad dalis Seimo turi kitokią nuomonę, tačiau, anot jo, blogai, kad „patys mėginame visokiais būdais stabdyti savo projektus, kurie dabar yra lemtingi“.

„Reiškia stos, aš Jums ir sakau, kad mes patys stabdome strateginius projektus. Galima dar išnagrinėti, ar Būtingės terminalas pagal Konstituciją pastatytas. Galima daug ką sugalvoti, iš kaimyninės šalies daug panašių pasiūlymų ateina“, - DELFI į klausimą, kaip dirbs „Leo LT“, jei bus sustabdytas jį sukūrusio įstatymo galiojimas, atsakė premjeras.

B.Vėsaitė: tai blogas signalas partneriams

Parlamentarams apsisprendus patikrinti Atominės elektrinės įstatymo pataisų konstitucingumą, pataisų galiojimas bus sustabdytas. Tai sukėlė valdančiųjų socialdemokratų nepasitenkinimą. Pasak Ekonomikos komiteto pirmininkės Birutės Vėsaitės, parlamento kreipimasis sustabdys visą procesą, bus siunčiamas blogas signalas partneriams.

„Kokį ženklą mes pasiunčiame strateginiams partneriams – esamiems ir būsimiems, tame tarpe ir latviams, su kuriais kovojame dabar dėl (elektros – DELFI) jungties su Švedija. Dar vienas argumentas - trijų bendrovių akcijos kotiruojamos biržoje. Kokį ženklą mes siunčiame biržų investuotojams? Tam kad tos akcijos atpigtų biržoje? Kreipimasis stabdo procesus, tame tarpe Kruonio ir Kauno hidroelektrinės atskyrimą nuo Lietuvos energijos. Gal čia ir yra šuo pakastas? <...> Gal besikreipiantieji nori sustabdyti procesą, kuris įgauna pagreitį, o tie, kurie stabdo, nori, kad kuo ilgiau liktume mes didžiojo rytinio kaimyno glėbyje ir gyventume jo malonėje?“, - piktinosi socialdemokratė.

Tuo metu vienas kreipimosi iniciatorių, „tvarkietis“ Julius Veselka sako, jog jau dabar šis „signalas“ yra nekoks, nes Europos Komisija (EK) esą jau kreipėsi į Vyriausybę, prašydama paaiškinti, kaip ir kokiu būdu į nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimą buvo įtraukta privati „NDX energija“.

„Investuotojai jau gavę blogą signalą. Europos Komisija pateikė klausimus, jau tyrinėja kaip jis suformuotas. Vienintelis atsakymas būtų investuotojams ir kitiems: Seimas nebijo kreiptis į aukščiausią teisinė instituciją – Konstitucinį Teismą, kuris tada išnagrinėja ir pateikia išvadas. Tada ir EK aiškiau pasidaro ir partneriams aiškiau“, - aiškino J. Veselka.

Dar vienas kreipimosi šalininkų „pilietininkas“ Algimantas Matulevičius sako, kad „NDX energijos“ valdoma įmonė VST yra „praskolinta“ bendrovė, nes yra paėmusi apie 1 mlrd. Lt paskolą – jam tai esą patvirtino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) vadovas Virgilijus Poderys.

„Leo LT“ bendrovė, nepaisant aršių prieštaravimų, buvo sukurta dar gegužę. Ją sudaro dvi valstybei priklausančios elektros įmonės: „Lietuvos energija“ ir „Rytų skirstomieji tinklai“ bei AB VST, priklausanti „NDX energijai“, kuri įeina į didžiausią mažmeninės prekybos tinklą „Maxima LT“ valdančią įmonių grupę.

„Leo LT“ turėtų atstovauti Lietuvai statant naują AE, rūpintis elektros jungčių su Lenkija ir Švedija statybomis.

DELFI primena, kad nutarimo projektą dėl kreipimosi į KT pateikė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija. 61,7 proc. „Leo LT“ akcijų valdo Vyriausybė, 38,3 proc. - „NDX energija“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją