aA
Pastaruoju metu prezidentas Valdas Adamkus dažnai būna prastos nuotaikos. Ne dėl asmeninių bėdų. Dėl to, kad pastaruosius ketverius metus Lietuva ritosi žemyn ir gali dar ristis. Duodamas išskirtinį interviu "Vilniaus dienai" prezidentas V.Adamkus neslėpė pasipiktinimo po mėnesio vyksiančiu patariamuoju referendumu dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo. Jis ketina sugadinti balsavimo biuletenį, nes mano, jog šis referendumas yra rinkėjų kvailinimas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Dar daugiau nerimo valstybės vadovui kelia artėjantys Seimo rinkimai, nes žmonėms, tarp jų ir pačiam V.Adamkui, nelabai yra iš ko rinktis.

– Jau apsisprendėte, už ką balsuosite po mėnesio vyksiančiuose Seimo rinkimuose?

– Labai aktyviai seku politinį gyvenimą. Nepasakyčiau, kad esu labai entuziastingai nusiteikęs dėl iki šiol paskelbtų kandidatų sąrašų. Manau, kad Lietuvos balsuotojai neturi didesnio pasirinkimo nei prieš ketverius metus.

– Į ką jūs rinkdamasis, už ką balsuoti, kreipiate dėmesį? Į ką ragintumėte atkreipti rinkėjų dėmesį?

– Prisipažinsiu, kad mano pasirinkimą lemia ne partijos pavadinimas. Pirmiausia žiūriu į keliamus žmones, jų veiklą ir įsipareigojimų realumą.

Deja, iki šiol daug Lietuvos žmonių pasiduoda gražbylystei, neatsakingiems pažadams. Dažnai rinkėjai patraukiami gražiomis vizijomis, nors tie, kurie jas kuria ir neatsakingai dalija, puikiai žino, kad tai nebus įgyvendinta. Linkėčiau išvengti tokių klaidų, netikėti nerealiais, populistiniais pažadais.

Tai priklauso ir nuo pačių rinkėjų sąmoningumo, nuo realaus padėties vertinimo.

Labai dažnai esama interesų grupių, kurios savo tikslų siekia prisidengusios įvairiais šūkiais, mesdamos milžiniškus piniginius išteklius. Ne paslaptis, kad už to didelio pinigo, už kai kurių interesų grupių stovi išorinės jėgos, esančios už mūsų valstybės ribų, kurios siekia labai aiškių, Lietuvai nenaudingų tikslų. Tai jau mūsų valstybingumo išlaikymo klausimas.

– Tad nepažabotas populizmas ir yra didžiausia mūsų Seimo rinkimų kampanijos bėda?

– Taip, be jokių abejonių. Neretai politikams trūksta atsakomybės prieš valstybę ir prieš kiekvieną žmogų.

– Pastebėta, kad populistai dažniausiai patraukia neapsisprendusį rinkėją. Todėl esą būtų geriau, jeigu į rinkimus ateitų tik apsisprendę, tiksliai žinantys, ko nori, žmonės. Paradoksalu: mažiau rinkėjų reikštų lyg ir geresnį Seimą?

– Aš manyčiau priešingai – populistai kaip tik ir naudojasi tuo, kad nemaža dalis mąstančių rinkėjų lieka namie ir neateina prie balsadėžių. Taip populistai gali įtikinti mažesnę, bet lemiamą rinkėjų dalį savo tuščiais pažadais.

Galbūt tie neateinantys balsuoti rinkėjai yra nusivylę anksčiau duotais, bet neįvykdytais pažadais, galbūt apskritai nusivylę politika ar galvoja, kad populistai bet kuria kaina pasieks savo.

Nederėtų taip galvoti. Reikia ateiti ir balsuoti už tuos politikus, kurie veikia, o ne tik kalba, kurie turi realius planus, kaip įgyvendinti tai, kas būtina Lietuvai. Kuo bus didesnė brandi sąmoningų Lietuvos piliečių dalis, dalyvaujanti valstybės gyvenime per rinkimus, tuo bus geriau.

– Kaip vertintumėte dabartinį Seimą?

– Visuomenė, žiniasklaida blogai vertina dabartinį Seimą ir su baime kelia klausimą, ar nesulauksime dar blogesnio.

Tenka sutikti, kad per ketverius pastarojo Seimo darbo metus neįvykdyta nė viena Lietuvai svarbi reforma, nevykdomi įvairūs duoti įsipareigojimai. Neturime gerų rezultatų.

– Ar dar galima pasiekti, kad kitas Seimas būtų geresnis?

– Tai priklausys nuo visuomenės. Jei ji nepatikės tuščiais pažadais ir rinksis atsakingai, girdės, ką sako realistiškai kalbantys kandidatai, nepasiliks namie ir eis balsuoti, manau, galime turėti ir kitokį Seimą.

– O jūs asmeniškai nusivylėte partijomis, už kurias balsavote prieš ketverius metus?

– Nenorėčiau išskirti savęs iš kitų Lietuvos balsuotojų. Bet aš neslepiu savo nusivylimo, nes rezultatai labai akivaizdūs visiems.

Taip, iš esmės nepateisino vilčių tos partijos. Tikiuosi, kad atvirumas, sąžiningumas šiuo klausimu bent kiek prisidės, kad nepakartotume tos pačios klaidos ir po šių rinkimų.

Nevardiju nei partijų pavadinimų, nei kandidatų pavardžių. Kalbu apibendrintai, nes čia negalima nė į vieną pirštu besti ir nurodyti, kad štai tas ar anas politikas yra kaltas.

Tiesiog objektyviai pažiūrėkime, kas darėsi per ketverius metus Seime, į jo darbo rezultatus. Tikrai negalime sakyti, kad tai buvo vienos mažos ar didelės partijos atsakomybė. Tai buvo visų išrinktų į Seimą atsakomybė.

– Kaip prognozuotumėte savo darbą su būsimuoju Seimu?

– Aš dirbsiu sąžiningai ir kruopščiai su tuo Seimu, kurį išsirinks Lietuvos žmonės. Kito kelio tiesiog nėra.

Tačiau dar kartą norėčiau išreikšti viltį, kad po skausmingų ketverių metų patirties Lietuvos žmonės bus atidesni ir jų pasirinkimas bus brandesnis.

– Jūs esate nusistatęs, kokių partijų ar pavienių politikų jokiomis sąlygomis neleistumėte į naująją Vyriausybę? Kam jūs tikrai pasakysite "ne"?

– Toms partijoms ar individams, kurie neįsipareigos imtis Lietuvai reikalingų reformų švietimo, teisėsaugos, sveikatos apsaugos srityse. Per ketverius metus čia nieko nepadaryta, todėl pirmas darbas naujajam Seimui ir Vyriausybei bus įsipareigoti imtis reformų šiose srityse.

Labai tikiuosi, kad nei per rinkimų kampaniją, nei po rinkimų nebus griaunama valstybės finansų sistema. Bet kokį bandymą sukelti visuomenės nepasitikėjimą bankų, visa finansų sistema, mūsų stabilia valiuta laikysiu sąmoningu valstybingumo griovimu.

Taip pat negalime leisti, kad per rinkimų kampaniją būtų spekuliuojama mūsų energetiniais klausimais. Kai kurios partijos ir asmenys bando įtikinti Lietuvos žmones, kad patariamuoju referendumu galime nevykdyti tarptautinių įsipareigojimų uždaryti Ignalinos atominę elektrinę 2009 m. Tai nesąžininga rinkėjų atžvilgiu! Referendumas nepadarys jokio įspūdžio ES. Jo rezultatai mums gali būti netgi žalingi.

Šiuos sudėtingus klausimus dera spręsti kitokiais būdais, ne referendumais. Turi būti deramasi ir su partneriais randamas sutarimas dėl to, kaip Lietuvai spręsti energetinės priklausomybės nuo vieno šaltinio ir kitas energetines problemas, net nekeliant klausimo, kad galime nevykdyti prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų.

– Bet referendumas dėl Ignalinos jėgainės darbo pratęsimo jau paskelbtas ir vyks spalio 12 d. Jūs irgi gausite referendumo biuletenį. Kurį atsakymą jame pažymėsite – už ar prieš darbo pratęsimą?

– Nei vieno, nei kito. Nes tas referendumas yra nesąžiningas Lietuvos rinkėjų klaidinimas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Mokykliniai mero pietūs

Radarų karas

Nori išsaugoti darbo vietą – sirk

„Vilniaus diena“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Žemaitaitis planuoja trauktis iš Seimo KT: Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką, papildyta (18)

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir...

Lietuva neigia Minsko teiginius apie dronų ataką iš mūsų šalies (18)

Baltarusijos KGB vadas Ivanas Tertelis ketvirtadienį pareiškė, neva Baltarusijos specialiosios...

Sorbonos universitete pasakytoje kalboje – Macrono įspėjimas Europai (5)

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį paragino Europą įveikti pasikeitusio...

Aiškėja daugiau detalių apie mirusį 8-metį berniuką – vaiko mirties priežastis nebuvo susijusi su smurtu

Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorės nutarimu nutrauktas...

Savo didžiausią ydą pripažįstantis Žemaitaitis keistis neketina, bet savo ydą pripažino

Kandidatas į prezidentus Remigijus Žemaitaitis žada būti uraganiniu šalies vadovu, kuris, jei...