Lietuvos studentų sąjungos (LSS) pirmininkas Jonas Okunis DELFI sakė neabejojantis, kad pasirašytas protokolas bus įgyvendintas. Pasak jo, švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius pasižadėjo reikiamas lėšas rasti peržiūrint biudžetą. Tuo tarpu ŠMM atstovė Elona Bagdonavičienė aiškino, kad tėra pasirašytas ketinimų protokolas. Pasak jos, dėl mokesčio už studijas spręs Vyriausybė.

Susitarimo įgyvendinimas taptų dovana studentams, po praėjusio pavasario semestro atsidūrusiems dalinai valstybės finansuojamose vietose. Prieš prasidedant mokslams, jie turėtų mokėti 520 Lt siekiančią įmoką. Pasak J. Okunio, jei ministerija laikysis susitarimo, už mokslą studentai mokėtų tik po rudens semestro paaiškėjus studijų rezultatams. Tada už studijas turėtų mokėti tie, kurių pažymių vidurkis nesieks 8 balų.

DELFI primena, kad pagal Seimo birželį priimtas įstatymo pataisas už mokslą valstybės finansuojamose vietose nemokėti turėtų tik tie studentai, kurių vidurkis ne mažesnis kaip 8. ŠMM sprendimu, ši tvarka artimiausią semestrą taikoma dar nebus.

Mat Seimo rudens sesijos dar laukia švietimo ir mokslo ministro A. Monkevičiaus parengtas įstatymo projektas, pagal kurį nuo mokesčio už studijas turėtų būti atleisti visi akademinių skolų neturintys studentai. Mokesčio už studijas kompensavimas papildomai pareikalautų 32 milijonų Lt - aukštosioms mokykloms 2008 m. būtų skirta papildomų asignavimų padengti lėšų trūkumui, susidariusiam dėl pasikeitusio studijų įmokų mokėjimo laiko. Tam lėšų reikėtų ieškoti valstybės biudžete.

Atostogaujantį premjerą pavaduojantis finansų ministras Rimantas Šadžius LTV „Panoramai“ sakė, kad 2008 metų biudžete rasti reikalingus 32 milijonus litų yra nerealu.

Ketinimų protokolą pasirašė A. Monkevičius, LSS ir Lietuvos studentų atstovybių sąjunga.