Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-ojoje rinktinėje tarnaujantis P. Peciulevičius ketvirtadienį turėjo dalyvauti jam iškeltos baudžiamosios bylos nagrinėjime Vilniaus miesto antrajame apylinkės teisme. Tačiau krašto apsaugos savanoris nepasirodė posėdžių salėje – kariuomenė ketvirtadienį P. Peciulevičių išsiuntė į karinius apmokymus Klaipėdoje.

Sukėlė priešišką ir niekinamą nusistatymą prieš kitataučius

Savanoriui prokuratūra yra pareiškusi kaltinimus dėl tautinės neapykantos kurstymo, jo bylą baudžiamuoju įsakymu jau buvo išnagrinėjęs teismas, tačiau P. Peciulevičius nesutiko su skirta bauda ir paprašė surengti teisiamąjį posėdį.

Skinų eitynėse dalyvavusiam jaunuoliui teismas buvo skyręs 18 MGL baudą (2 340 litų). Jeigu P. Peciulevičiaus bylą išnagrinėjęs teisėjas Artūras Pažarskis jaunuolį pripažins kaltu dėl baudžiamojo nusižengimo, jam gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Prokurorų kaltinamajame akte nurodyta, kad P. Peciulevičius su kitais asmenimis kovo 11-ąją apie 16 val. Vilniuje, eidamas nuo Sereikiškių parko per Gedimino prospektą iki Tauro kalno, skandavo tautinę nesantaiką propaguojančius šūkius.

„Žydai – lauk", „Viens, du, trys su puse, graži Lietuva be rusų", „Lipo žydai kopėčiom", – šūkius skandavęs ir dainas dainavęs savanoris, pareigūnų nuomone, išreiškė nepagarbą bei sukėlė priešišką ar niekinamą nusistatymą prieš kitas tautas, rases, etnines ar kitokias žmonių grupes, be to, tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą.

Nubausta ir kino legendos anūkė

DELFI primena, kad dėl dalyvavimo skinų eitynėse teismas jau yra nubaudęs tris asmenis. Su teismo baudžiamuoju įsakymu yra nesutikęs dar vienas jaunuolis, kuris taip pat paprašė surengti bylos nagrinėjimą, kuris numatytas rugsėjo mėnesį.

Už nesantaikos kurstymą yra nubausta ir kino bei teatro legendos Donato Banionio aštuoniolikmetė anūkė Ona Barbora Banionytė. Jai teismas skyrė 1,3 tūkst. litų (10 MGL) baudą, kurią ji privalo sumokėti per tris mėnesius.

Kovo 11-ąją eitynes sostinės centre surengę maždaug 200 jaunuolių nešėsi svastikomis ir kaukole išmargintą vėliavą, mojavo Lietuvos trispalvėmis, Latvijos vėliava. Šalia važiavę policininkai eitynių dalyviams per mikrofoną liepė trauktis nuo važiuojamosios dalies ir filmavo eiseną.

Įtariamuosius pareigūnams pavyko nustatyti iš vaizdo įrašų, kuriuos užfiksavo centrinėse gatvėse įrengtos vaizdo kameros.

Skinų eitynėmis pasipiktino šalies vadovas Valdas Adamkus ir daugelis politikų, kurie skustagalvių jaunuolių maršą Vilniaus centrinėmis gatvėmis įvertino kaip provokaciją ir valstybės diskreditavimą.

Berneen užpuolimu irgi įtariama savanorė

Vilniaus apygardos prokuratūra dar tiria dainininkės Berneen užpuolimo istoriją. Įtarimus prokurorai yra pareiškę krašto apsaugos savanoriškose pajėgose tarnaujančiai V. Iljinych.

Įtariamoji anksčiau teista nebuvo, tačiau metų pradžioje jau buvo užpuolusi vieną merginą.

Berneen draugė yra pasakojusi, kad įtariamoji ją puolė kumščiais ir tuomet nusisegusi diržą kelis kartus trenkė jai per galvą.

Pasak prezidento, dėl išpuolio prieš Berneen turėtų būti gėda visai Lietuvai.