Be to, teismas pažymėjo, kad liepą skirta 2 mln. 542 tūkst. Lt dotacija yra valstybės parama partijai, o ne nusikalstamu būdu įgyti pinigai, todėl „reikiami proceso tikslai gali būti pasiekti ir netaikant nuosavybės teisės apribojimo“.

Galutinėje ir neskundžiamoje Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje taip pat pažymima, kad milijoninės dotacijos areštas apsunkintų DP, kaip juridinio asmens ir politinės partijos, veiklą.

Areštą DP dotacijai Vilniaus apygardos teismas pritaikė prieš dvi savaites.

Šiuo metu DP yra pareikštas 3,8 mln. litų civilinis ieškinys. Žalą siekia prisiteisti Valstybinė mokesčių inspekcija bei „Sodra“.

DP palankią nutartį antradienį priėmęs Lietuvos apeliacinis teismas nekreipė dėmesio, kad birželį Vilniaus apygardos teisme įvykusiame baudžiamosios bylos posėdyje Generalinė prokuratūra pareiškė papildomą 6 mln. Lt ieškinį. Prokurorai tvirtino, kad 2005-2007 metais DP iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) neteisėtai gavo dotacijas, todėl prašė šią sumą iš politinės jėgos priteisti. Šias dotacijas teismas yra areštavęs.

Ar patenkinti prokurorų prašymą, teismas spręs spalio 13-ąją - po pirmojo rinkimų į Seimą turo įvyksiančiame teismo posėdyje.

Dėl finansinių machinacijų Generalinė prokuratūra kaltinimus yra pareiškusi 49 metų DP pirmininkui V. Uspaskichui, buvusiai partijos centrinės būstinės 28 metų vadovei Vitalijai Vonžutaitei, buvusiam atsakingajam sekretoriui, šiuo metu jaunimo organizacijos „Darbas" projektų vadovui 26 metų Vytautui Gapšiui bei buvusiai DP finansininkei, šiuo metu DP centrinės būstinės ekspertei personalo klausimais 36 metų Marinai Liutkevičienei.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad DP 2004-2006 metais neįrašė į oficialią apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų, daugiau kaip 23 mln. litų išlaidų, išvengė sumokėti valstybei daugiau kaip 3,8 mln. Lt mokesčių ir įmokų.

Prokurorai neatmeta galimybės, kad teismo prašys konfiskuoti į oficialią apskaitą neįrašytus daugiau kaip 24 mln. litų.