„Jokie Lietuvos žemdirbių reikalavimai ar protestai nepakeis Lietuvos pieno perdirbimo pramonės mokamos kainos už žaliavinį pieną", - penktadienį surengęs spaudos konferenciją tvirtino „Pieno žvaigždžių" vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas.

Jo teigimu, tam papildomų pinigų nė vienas iš perdirbėjų neturi.

Žemdirbiams prašant 10 proc. didesnės superkamo pieno kainos, bendrovė skaičiuoja, kad iš jos tai papildomai pareikalautų maždaug 35 mln. Lt.

Be to, esą stambieji ūkininkai, turintys daugiau nei 50 karvių, už kilogramą pieno gauna 1 Lt ir daugiau. Tokių ūkininkų pienas sudaro maždaug pusę viso superkamo Lietuvoje.

„Patikėkit, jeigu Lietuvoje būtų pats pigiausias žaliavinis pienas, jį išpirktų lenkai, vokiečiai, prancūzai. Jis nėra pigiausias, pernai jis buvo pats brangiausias Europos Sąjungoje“, - tvirtino „Pieno žvaigždžių“ vadovas.

Ketvirtadienį paskelbti duomenys rodo, kad „Pieno žvaigždės" pirmąjį šių metų pusmetį patyrė 10,3 mln. Lt nuostolio.

„Rokiškio sūris" paskelbė patyręs 15,55 mln. Lt nuostolio, „Žemaitijos pienas" paskelbė pirmąjį šių metų pusmetį patyręs 10,4 mln. Lt.

Žemdirbiai rugpjūčio 5 d. prie penkių didžiausių pieno perdirbimo įmonių planuoja atvažiuoti mitinguoti su žemės ūkio technika.

Varys po 100 traktorių

Tuo tarpu ūkininkai ir toliau yra pasiryžę antradienį prie kiekvienos iš didžiausių pieno perdirbimo įmonių atvaryti bent po 100 traktorių. Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas sako nesistebįs pienininkų pareiškimais, kad galimybių didinti pieno supirkimo kainą nėra, tačiau pabrėžia, kad po taikių demonstracijų gali sekti ir ne tokie draugiški streikai.

„Jie elgiasi neadekvačiai situacijai ir dabar nori išspausti ką tik įmanoma. 1-2 ct jiems yra milijonai ir jie gera valia to žingsnio nežengs arba kol neatsiras didesnė konkurencija. Nežinau, ką toliau nuspręs tauta, nes dabar yra kol kas apsispręsta, kad mitingas bus taikus, be blokavimų“, - DELFI sakė B. Markauskas.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas pabrėžia, kad pieno perdirbimo sąnaudos Lietuvoje yra 2,5 karto didesnės nei Vakarų Europos šalyse, o pieno surinkimas esą kainuoja 150 mln. Lt per metus.

„Tų dalykų jie netvarko, jiems lengviausia mokėti mažiausią kainą“, - tvirtino pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją