A.Šimaitienei ir J. Rutkauskienei baudžiamąją bylą suėjus senaties terminui po beveik dvejus metus trukusio proceso
Kauno apygardos teismas. Tiesa, trijų teismo teisėjų kolegija nuosprendyje pažymėjo, kad A. Šimaitienė ir J. Rutkauskienė padarė nusikalstamas veikas.

Teisėja ir sekretorė buvo kaltinamos suklastojusios dokumentus 2002-aisiais nagrinėtoje civilinėje byloje. Joje savivaldybė bylinėjosi su pensininke, kuriai teisėjos sprendimu buvo leista privatizuoti butą. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai išsiaiškino, kad į vieną teismo posėdį neatvykusi Vilniaus miesto savivaldybės valdininkė protokole buvo pažymėta kaip dalyvavusi bylos nagrinėjime.

Su Kauno apygardos teismo nuosprendžiu nesutiko nei A. Šimaitienė, nei ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra. Apeliacinį skundą teismui įteikė generalinio prokuroro pavaduotojas. Jis mano, kad Apygardos teismas nepagrįstai A. Šimaitienei ir jos sekretorei pritaikė senąjį Baudžiamąjį kodeksą (BK) ir Apeliacinio teismo prašė teisėją ir jos sekretorę nuteisti pagal šiuo metu galiojančio BK straipsnius dėl piktnaudžiavimo bei dokumento suklastojimo.

Siūlė 2 m. nelaisvės

Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis teismui siūlė A. Šimaitienei ir J. Rutkauskienei skirti po 2 metus laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Be to, prokuroras siekia, kad teisėja ir sekretorė būtų pripažintos bendrininkėmis.

Pasak I. Mikelionio, teisėja ir sekretorė savo elgesiu pažemino teisminės institucijos vardą ir padarė didelę žalą valstybei.

Tuo tarpu A. Šimaitienė, kuri daugiau kaip dvejus metus negali dirbti jokio darbo, negauna atlyginimo ir neturi jokių socialinių garantijų, įsitikinusi, kad dėl pareikštų kaltinimų turėtų būti išteisinta.

„Galbūt ir padariau darbinių klaidų, tačiau jokiu būdu tai nebuvo joks nusikalstamas elgesys, - teisme kalbėjo A. Šimaitienė. – Klysti galima visiems, tačiau jau daugiau kaip du metus dėl techninių klaidų esu įvardijama ir kaip įtariamoji, ir kaip nuteistoji. Jeigu mano sprendimas buvo neteisingas, kodėl savivaldybė net nebandė pasinaudoti įstatyme numatyta teise ir sprendimo neapskundė?"

Teisėja sakė, kad jos sprendimas pensininkei tik suteikė teisę privatizuoti butą sostinės Šnipiškių mikrorajone, tačiau leidimą jį privatizuoti išdavė savivaldybė. Ji taip pat stebėjosi, kad istorija apie esą suklastotą bylą į viešumą iškilo tik daugiau kaip po 3 metų.

Apylinkės teismo teisėja taip pat pareiškė, kad savivaldybės atstovė dalyvavo teismo posėdyje, nors ši tai neigia.

Sprendimas - po pusantro mėnesio

Kurios pusės – ar A. Šimaitienės, ar prokuratūros skundas bus patenkintas, Apeliacinis teismas turėtų paskelbti liepos 4-ąją.

DELFI primena, prezidentas Valdas Adamkus 2006-ųjų vasario 21-ąją sustabdė A. Šimaitienės įgaliojimus bei davė sutikimą patraukti ją baudžiamojon atsakomybėn, suimti ir kitaip suvaržyti jos laisves.

Nuo pareigų nušalinta teisėja yra pareiškusi, jog pasibaigus teisminiams procesams ketina kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

Pasak jos, kai prezidentas pasirašė dekretą ją nušalinti nuo pareigų, Aukščiausiojo Teismo atstovas viešai pareiškė, kad neva visiems seniai buvo žinoma apie teisėjos „juodus darbelius". Nušalintoji teisėja teigia, kad taip aukštas pareigūnas išsakė išankstinę neigiamą poziciją.