Kad V. Urbonavičius paėmė pinigus, yra užfiksuota, todėl jau neabejojama, kad konservatorius bendradarbiavo su STT, pažadėdamas jiems išduoti informaciją apie E. Lementausko ir G. Kazako juodus darbus. Tačiau užsimenama ir kita galimybė - esą konservatorius su pareigūnais galėjo pradėti bendradarbiauti tik gavęs kyšį. Tiesa, šias žinias Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) neigia ir tikina, kad V. Urbonavičius esąs tik liudytojas byloje, STT neturi duomenų apie jo padarytas ar daromas nusikalstamas veikas.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį taip pat paskelbė, kad G. Kazakas konservatoriui taip pat yra sumokėjęs 50 tūkst. litų už tai, kad šis pereitų į nepriklausomą G. Kazako frakciją. Po pinigų perdavimo "Tvarka ir teisingumas" narys buvo sulaikytas.

V. Urbonavičiui ne kartą buvo žadamas ir 150 tūkst. litų kyšis bei vicemero postas.

Šios detalės paaiškėjo pirmadienį, kai Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vilmantas Gaidelis nusprendė paviešinti E. Lementauskui ir G. Kazakui prokurorų ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareikštus įtarimus.

„Aš negaliu komentuoti detalių, tačiau tai yra šmeižtas. Mane siekiama sukompromituoti prieš apklausą teisme, kurią advokatams (įtariamųjų – DELFI) kartą jau pavyko nutraukti“, – DELFI sakė V. Urbonavičius.

V.Urbonavičius sutiko bendradarbiauti su STT

Vilniaus apygardos prokuratūra įtaria, kad G. Kazakas kreipėsi į V. Urbonavičių ir prašė tarpininkauti, kad sostinės savivaldybės tarybos Privatizavimo komisijos narė Vilniaus miesto tarybos Konservatorių frakcijos narė Birutė Galinienė komisijos posėdyje balsuotų už bendrovei „Corpomanagement“ palankų sprendimą atleidžiant nuo dviejų milijonų litų delspinigių mokėjimo.

Subačiaus ligoninės pastatus praėjusių metų gruodį privatizavusi bendrovė laiku neatsiskaitė su miesto savivaldybe, todėl pagal pasirašytą privatizavimo sutartį bendrovei „Corpomanagement“ susikaupė daugiau kaip 2 mln. litų skola.

Nenorėdama mokėti delspinigių bendrovė kreipėsi į miesto savivaldybės Privatizavimo komisiją, prašydama nurašyti skolą. Prašyme buvo nurodyta, kad perkami pastatai yra Vilniaus misionierių vienuolyno ansamblio dalis, kitaip tariant, kultūros vertybė. Esą vien dėl to Lietuvos bankai nesiryžo finansuoti objekto privatizavimo. Lėšų pavyko gauti tik iš užsienio bankų, tačiau derybos su jais užtruko.

Įtariama, kad G. Kazakas su konservatoriumi vedė derybas, o sausio 16-ąją V.Urbonavičiui sumokėjo 10 tūkst. litų už tai, kad šis paveiktų privatizavimo komisijos narę B. Galinienę. Konservatorius ją turėjo įtikinti, kad ši turi balsuoti už verslininkams palankų sprendimą – atleisti juos nuo delspinigių mokėjimo.

Pinigus G. Kazakas konservatoriui sumokėjo tik tada, kai Privatizavimo komisijos narė jau buvo balsavusi už Subačiaus ligoninę įsigijusiems verslininkams palankų sprendimą.

Jau neabejojama, kad būtent tada, kai V. Urbonavičiui buvo perduoti pinigai ir šį poėmį galimai užfiksavo STT, konservatorius bendradarbiavo su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Konservatoriui siūlė 150 tūkst. Lt kyšį ir vicemero postą

G. Kazakas per V. Urbonavičių privatizavimo komisijos narę bandė paveikti ir dėl sprendimo, susijusio su "Rubicon group" valdoma bendrove „Lazdynų būstas“ priėmimo. Už palankų sprendimą konservatoriui buvo pažadėtas 10 tūkst. litų kyšis, tačiau greičiausiai jis nebuvo sumokėtas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys G. Kazakas V. Urbonavičiui balandžio 22-iąją viename butų Kalvarijų gatvėje yra davęs 50 tūkst. litų už tai, kad šis pereitų į G. Kazako kuriamą nepriklausomą frakciją. Be to, konservatoriui buvo siūlomas ir vicemero postas ir 150 tūkst. Lt kyšis.

G. Kazakas įtariamas V. Urbonavičiui kyšį siūlęs tris kartus. Su juo tarybos narys derybas pradėjo dar praėjusių metų rugsėjo pabaigoje.

Į laisvę politikų teismas nepaleido

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė kyšininkavimu įtariamų politikų skundus dėl suėmimo – esą pagrįstai jiems taikomas laikinos poveikio priemonės. Teismo nutartys yra galutinės ir neskundžiamos, todėl E. Lementauskas ir G. Kazakas dar mažiausiai dešimt dienų praleis už grotų. Ar vėliau prokurorai prašys teismo jiems pratęsti kardomąjį kalinimą, dar neaišku.

Į laisvę teismas E. Lementausko ir G. Kazako nepaleido, nes jiems gresia tik įkalinimas – Baudžiamajame kodekse jokia alternatyvi bausmė nenumatyta. Teismas atkreipė į „recidyvinį E. Lementausko veiklos pobūdį“ – esą jis nusikaltimus įtariamas padaręs eidamas aukštas pareigas.

Teisėjas V. Gaidelis taip pat pažymėjo, kad nors E. Lementauskas atsistatydino iš vicemero pareigų, tačiau liko tarybos nariu, todėl gali paveikti liudytojus.

E. Lementauskas įtariamas bandęs papirkti sostinės tarybos narį V. Urbonavičių. Praėjusių metų lapkritį ir gruodį tuometinis Vilniaus vicemeras prie Seimo esančioje kavinėje „LivLounge“ mažiausiai keturis kartus buvo susitikęs su konservatoriumi ir šio prašė politinės paramos bei siūlė kyšį.

E. Lementauskas baiminosi, kad tarybos posėdyje merui Juozui Imbrasui bus surengta interpeliacija, todėl susitikęs su V. Urbonavičiumi prašė nebalsuoti už nepasitikėjimą. Už tai partijos „Tvarka ir teisingumas“ vienas lyderių konservatoriui pažadėjo 140 tūkst. litų. Jeigu V. Urbonavičiaus balsas būtų naudingas, vicemeras vėliau žadėjo duoti dar tiek pat.

Vicemeras laikėsi konspiracijos

E. Lementauskas su V. Urbonavičiumi susitiko dar keletą kartų ir vicemero kabinete. Už “politinę paramą“ bei palaikymą sprendžiant įvairius klausimus tarybos posėdžiuose konservatoriui buvo siūlomos įvairios sumos, kurios kol kas viešai nėra skelbiamos. Tiesa, prokurorai įtarimus buvusiam vicemerui pareiškė tik dėl keturių susitikimų.

Spėjama, kad konservatoriui kyšis buvo siūlomas ir už tai, kad šis pereitų į Nepriklausomą frakciją ir prisijungtų prie valdančiųjų. Svarstoma, jog tarybos narys galėjo apie tai informuoti teisėsaugininkus.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras yra sakęs, kad E. Lemenatauskas laikėsi konspiracijos, todėl įtariama, jog paleistas į laisvę jis bandys nuslėpti dokumentus ar per kitus asmenis paveikti svarbius liudytojus.

DELFI primena, kad įtarimus dėl kyšininkavimo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokurorai taip pat yra pareiškę ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariui Audriui Butkevičiui. Jam skirtas rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti be pareigūnų žinios. Į korupcijos skandalą ne pirmą kartą pakliūvančio politiko pavardė minima tik viename epizode.