Anot Vyriausybės vadovo, skatinamos didėjančio vidaus vartojimo augo visos ūkio šakos, didėjo vidutinis šalies gyventojų darbo užmokestis, mažėjo nedarbas.

„Jau penkti metai paeiliui bendrasis vidaus produktas didėja daugiau nei 7 procentais, o 2007 m., palyginti su 2006 m., jis palyginamosiomis kainomis padidėjo 8,8 procento ir sudarė daugiau nei 96,7 mlrd. litų. 2007 m. vidutinė metinė infliacija siekė 5,8 procento“, – teigiama ataskaitoje.

Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį į sparčiai plėtojamą Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų sektorių.

„Lietuva išliko viena iš judriojo telefono ryšio lyderių Europoje pagal naudojimąsi judriojo ryšio paslaugomis (140 min. vienam abonentui per mėnesį): tarp Vidurio ir Rytų Europos valstybių ji buvo antroje vietoje (pirmoje – Vengrija)“, – sakė G. Kirkilas.

Pasak premjero, Jungtinių Tautų atlikto pasaulinio elektroninės valdžios tyrimo duomenimis, pagal elektroninės valdžios pasirengimo indeksą Lietuva užėmė 28 vietą tarp 182 šalių, o pagal elektroninio dalyvavimo indeksą – 20 vietą tarp 192 šalių.

Vyriausybės ataskaitoje akcentuojama, kad 2007 metais toliau didėjo gyventojų užimtumas – jo lygis pasiekė 64,9 procento ir buvo aukščiausias per pastaruosius kelerius metus.

Išankstiniais duomenimis, vidutinis metinis nedarbo lygis mažėjo iki 4,3 procento 2007 metais ir tapo mažesnis už vidutinį nedarbo lygį Europos Sąjungoje (6,9 procento).

G. Kirkilo teigimu, šalyje sparčiai didėjo vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis, kuris 2007 m. Lietuvoje pasiekė 1813 litų ir, palyginti su 2006 m., padidėjo 21,2 procento. Praėjusiais metais didėjo ir minimalusis darbo užmokestis – iki 700 litų.

Anot Vyriausybės vadovo, visų skaudžių problemų išspręsti nespėta. Kai kurie darbai – saugaus eismo užtikrinimas, savavališkų statybų sustabdymas – persikėlė į 2008 metus.

Išklausęs premjero atsakaitą Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Algis Kašėta atkreipė dėmesį, kad Vyriausybė įgyvendino tik pusę programoje numatytų darbų. Seimo narys siūlė Vyriausybės programą perrašyti ir pateikti ją Seimui realią.

Tačiau G. Kirkilas atrėmė, kad pagrindiniai programoje numatyti parametrai įgyvendinti.

Premjeras teigė neabejojantis, kad bus įgyvendinti visi programos punktai. Tik vienintelio plano – 100 proc. baigti žemės grąžinimą – įgyvendinti nepavyks.

Vis dėlto, anot G. Kirkilo, visiškai baigti žemės grąžinimo negalima dėl jos trūkumo.

Į Tėvynės sąjungos atstovės Irenos Degutienės repliką, kad Vyriausybė atitolusi nuo Lietuvos žmonių ir nemato, koks nesulaikomas šalyje kainų augimas, G. Kirkilas atsakė, kad ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis su baime laukia kainų augimo.

„O praėjusiais metais pajamos augo daugiau nei infliacija“, – sakė premjeras.

Algimantas Matulevičius, priklausantis Mišriai Seimo narių grupei, atkreipė dėmesį, kad visiškai nemažinamos valstybės valdymo išlaidos ir aparatas, nors ankščiau žadėta su tuo stipriai kovoti.

Tačiau G. Kirkilas paaiškino, kad didėjant atlyginimams privačiame sektoriuje, norint išlaikyti specialistus, tenka kelti algas ir dirbantiesiems valstybiniame sektoriuje.

Anot premjero, Saulėlydžio komisija panaikino daug struktūrų, tačiau kai kuriais atvejais stringama, nes nesulaukiama Seimo palaikymo. Pavyzdžiu G. Kirkilas pateikė parlamentarų stabdomą Narkotikų kontrolės departamento ir Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos sujungimą.