Vyriausybei patvirtinus sutarčių projektus, jie bus pateikti VST valdančiai „NDX energijai“, kuri, neabejojama, taip pat pritars visiems su ja suderintiems dokumentams.

Vyriausybė taip pat antradienį įgaliojo ūkio ministrą V. Navicką pasirašyti minėtas sutartis. Paties ministro teigimu, sutartys gali būti pasirašytos jau kitą savaitę.

„Labai svarbus darbas atliktas Vyriausybės posėdyje - Vyriausybė pritarė pagrindiniams dokumentams, kurie reikalingi, kad nacionalinis investuotojas „Leo LT“ būtų sukurtas – akcininkų sutarties projektui, įstatų projektui ir sukūrimo sutarties projektui. Žinoma, Vyriausybė atsižvelgė į vakar Priežiūros komitete suformuluotus tam tikrus pakeitimus ir patobulinimus. Manau, kad dabartiniai dokumentai dar stipriau atspindi valstybės interesus nacionalinio investuotojo bendrovėje yra sustiprinta nuostatomis, kad būtų aiškūs įgyvendinami strateginiai valstybės projektai - naujos atominės elektrinės statybą, bei elektros tiltai į Lenkiją ir Švediją“, - antradienį žurnalistams sakė V. Navickas.

Iš principo viskam pritaria

„NDX energijos“ generalinis direktorius Ignas Staškevičius DELFI antradienį tvirtino, kad Vyriausybė žengė žingsnį pirmyn steigiant nacionalinį investuotoją, tačiau sakė kol kas nematęs dokumentų, kuriems pritarė ministrų kabinetas. Jis tvirtina, kad gautus sutarčių projektus atidžiai peržiūrės ir tada pareikš savo nuomonę.

„Nesame matę dokumentų, todėl yra labai painu ir sudėtinga komentuoti. Iš principo mes pritariame visoms nuostatoms, atvirai sakant, nežinau, kas galėtų mums ten netikti“, – tvirtino I. Staškevičius.

Ir anksčiau principinių nesutarimų dėl sutarčių projektų esą nebuvo, tiesiog buvo „iškilę teisinių klausimų, kaip ir kuriame dokumente suformuoti tam tikras nuostatas“.

Prieš kelias savaites įtakingo britų žurnalo „The Economist" padalinys „Economist Intelligence Unit" (EIU) paskelbė analizę, kurioje tvirtina, kad Lietuvos nacionalinio investuotojo „Leo LT" kūrimas nėra pagrįstas nei finansiškai, nei nacionalinių interesų gynimo prasme. Kaip tvirtinama parengtoje ataskaitoje, šis projektas palankesnis privačiai bendrovei „NDX energija" nei Lietuvos mokesčių mokėtojams.

DELFI primena, kad Seimas vasario pradžioje pritarė nacionalinio investuotojo kūrimui kartu su privačia „VP grupei" priklausančia bendrove „NDX energija". Už šį projektą balsavo 63 Seimo nariai. Šį įstatymą, nepaisydamas daugelio raginimų vetuoti, pasirašė ir prezidentas Valdas Adamkus. Šalies vadovas tuo pačiu nusiuntė laišką premjerui, kuriame išdėstė savo siūlymus „Leo LT" sutarčių projektams.

Premjero sudaryta derybų grupė suderėjo, kad „Leo LT" bus valdanti bendrovė, kurioje „NDX energijai" priklausys 38,3 proc. akcijų, valstybei – 61,7 proc. akcijų. Nuspręsta, kad „Leo LT" antrinėmis įmonėmis bus valstybės valdomos AB „Rytų skirstomieji tinklai", AB „Lietuvos energija" ir „NDX energijos" valdoma VST.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją