„Viens du trys su puse, graži Lietuva be rusų“, „Juden raus“ („žydai lauk“ – DELFI), „... užmuškit tą žyduką“, - skandavo kelių dešimčių skustagalvių kolona, antradienio vidurdienį Gedimino prospektu patraukusi Tauro kalno link.

Jaunuoliai nešėsi svastikomis ir kaukole išmargintą vėliavą, mojavo Lietuvos trispalvėmis, Latvijos vėliava. Šalia važiavę policininkai eitynių dalyviams per mikrofoną liepė trauktis nuo važiuojamosios dalies ir filmavo eiseną.

Kaip trečiadienį aiškino Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius, dėl nacionalistų „žygio“ ikiteisminis tyrimas dar nėra pradėtas. „Vertinama turima medžiaga, surinkti faktai ir parodymai, nustatant, ar yra pagrindas ikiteisminiam tyrimui. Tuomet ir bus apsispręsta kaip elgtis“, - aiškino jis.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas DELFI aiškino, kad leidimas „skinų“ eitynėms nebuvo išduotas. Pasak jo, gautus prašymus surengti eitynes ar mitingus nagrinėja savivaldybės renginių komisija. Už Susirinkimų įstatymo pažeidimą policija gali taikyti administracines baudas. Baudas gali inicijuoti ir pažeidimus užfiksavę savivaldybės pareigūnai.

D.Kuolys: eisenos dalyviai turėjo būti sudrausminti

Pilietinės visuomenės instituto direktorius Dalius Kuolys aiškino, kad demokratinė civilizuota visuomenė turi laikytis tam tikrų bendrabūvio ribų. „Šiuo atveju akivaizdu, kad ribos buvo peržengtos. 25 Konstitucijos straipsnis, mums laiduojantis teisę laisvai reikšti įsitikinimus, labai aiškiai sako, kad su ta teise nesuderinamas tautinės, rasinės neapykantos, prievartos ir diskriminacijos kurstymas. Tai yra nusikalstami veiksmai“, - kalbėjo D. Kuolys. Pašnekovo teigimu, policijos uždavinys yra aktyviai ginti civilizuoto bendrabūvio ribas. Tad policija, anot jo, turėtų gerai apsvarstyti savo veiklą viešojoje erdvėje ginant tokius Konstitucijos principus.

D. Kuoliui tekę susidurti su atvejais, kai persekiojami pagyvenusių žmonių piketai, kai už Konstitucijos principų gynimą žmonės keliauja į teismus vien dėl to, kad, pavyzdžiui, prie Prezidentūros piktinosi teismų elgesiu. Jo manymu, keistai policija tvarkosi su nuomonės už Tibeto laisvę, aplinkosaugą, reiškėjais.

„Šiuo atveju, manau, nuoseklumo ginant Konstitucijos principus policijos veiksmuose tenka pasigesti“, - aiškino jis, manydamas, kad „skinų“ veiksmai kovo 11-ąją turėjo būti drausminami.