Alekso Bružo vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) apie egzaminų boikotą
dar nuo praėjusių metų. Šios kalbos dar suaktyvėjo pastarosiomis dienomis. LŠDPS pirmininko pavaduotojas, atstovas Žemaitijai Eugenijus Jesinas DELFI patvirtino, kad nepatenkinus streikuojančių mokytojų reikalavimų, gali būti boikotuojama brandos egzaminų sesija.

„Už švietimo politiką ir jos įgyvendinimą tiesiogiai atsakinga ŠMM. Čia jos galvos skausmas, kaip ji užtikrins procesą. O tai nesunku padaryti – tereikia patenkinti iškeltus streikuotojų reikalavimus, kad sėkmingai toliau būtų vykdomas ugdymo procesas“, - kalbėjo E. Jesinas.

Jis tikina, kad mokytojai sąmoningai niekada nežlugdo mokinių, jiems nekenkia. „Bet, pastatyti prieš tam tikras aplinkybes, priversti valdžios, galime imtis kraštutinių priemonių. Galės mokytojus importuoti iš Vokietijos, Ukrainos“, - sakė LŠDPS vicepirmininkas. „Turime priversti Vyriausybę išgirsti mus“, - neatsisakydamas egzaminų boikoto idėjos, kalbėjo E. Jesinas.

Mokiniai bijo

Vilniaus Žemynos gimnazijos dešimtokė Akvilė DELFI patvirtino, kad mokyklose jau nuogąstaujama, kas bus, jei abiturientai dėl mokytojų streiko šįmet negalės laikyti egzaminų. Labiausiai bijoma dėl dvyliktokų – dešimtokai egzaminų gali ir nelaikyti.

„Šiaip dauguma streikuojančius mokytojus palaiko, sako, kad streikuoja teisingai, tačiau jeigu išeitų, kad negalėtų žmonės egzaminų išsilaikyti - čia jau virš visko. Tada jau gal reikėtų kitų priemonių ieškoti“, - svarstė moksleivė. Pasak Akvilės, apie tai, kad kai kurie dvyliktokai šįmet galbūt negalės laikyti egzaminų, kalba ir patys mokytojai.

„Mes manome, kad streikai – lūžinis šios situacijos etapas, kada situacija jau tiek bloga, jog mokytojai neberanda dialogo ir kitų būdų. Tas dialogas vienaip ar kitaip turi atsirasti: Vyriausybei, mokiniams ir mokytojams reikia susėsti prie vieno stalo ir pabandyti surasti kompromisą“, - mano Lietuvos moksleivių parlamento Vilniaus regioninio skyriaus pirmininkas Lukas Savickas.

„Krizės akivaizdoje labai lengva užduoti klausimus ir sunku į juos atsakyti. Dabar turime tokią situaciją, nes problemos peraugo į krizę. Reikia ieškoti išeičių. Kaip tai rutuliosis, priklausys nuo bendruomenių solidarumo, nuo to, kaip mes, tėvai, sugebėsime nuraminti vaikus ir kaip sugebėsime su pedagogais susitarti. Pedagogų teisėtiems lūkesčiams tenkinti politinė valia turi atsirasti“, - DELFI kalbėjo Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Šarūnas Bagdonas.

ŠMM stengsis, kad egzaminai įvyktų

„Tenka apgailestauti, kad prasidėjus mokslo metams jau buvo pradėta kalbėti, gąsdinti visuomenę, mokinius, tėvus egzaminų boikotu. Tenka apgailestauti, kad tokiais būdais, neišsprendus keliamų problemų, pradedama kalbėti“, - DELFI teigė ŠMM sekretorius Alvydas Puodžiukas.

Jis priminė, kad šįmet mokytojams numatyta skirti papildomų lėšų atlygiams už egzaminų vertinimą ir vykdymą. Be to jis priminė, kad egzaminus laikys ir pačių mokytojų vaikai, tad spekuliuoti egzaminų boikotu - neetiška savo šeimos ir visuomenės atžvilgiu.

ŠMM sekretorius nenorėjo įvardinti priemonių, kurių bus imtasi, kad egzaminai nebūtų boikotuojami. „Darysime viską, kad taip tiktai nebūtų“, - užtikrino A. Puodžiukas.

Nacionalinio egzaminų centro direktorės pavaduotoja Teresė Blaževičienė aiškino, kad brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkoje numatyta, jog brandos egzaminus konkrečioje savivaldybėje organizuoja ir vykdo savivaldybės administracijos paskirti švietimo specialistai.

„Nacionalinis egzaminų centras kol kas nėra gavęs iš jų pranešimų apie brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo galimus trikdžius. Manome, kad bendradarbiaudami su visomis savivaldybėmis kartu su jomis esame pajėgūs išspręsti problemas ir dėsime visas pastangas, kad brandos egzaminai vyktų sklandžiai juos laikantiems Lietuvos abiturientams“, - teigė T. Blaževičienė.