Pagal įstatymą, į nacionalinio investuotojo bendrovę, kuri turės įgyvendinti svarbiausius Lietuvos energetikos projektus, privati bendrovė VST įtraukiama prieš tai nepaskelbus konkurso. Esama įtarimų, kad tai galėjo pažeisti Europos Sąjungos (ES) viešųjų pirkimų nuostatas.

"Pagrindiniai klausimai yra susiję su šios organizacijos įsteigimo būdu, ypač su viešųjų pirkimų sritimi. Dabar vyksta diskusijos. Manau, kad atėjus laikui šie klausimai bus išspręsti", - atsakydamas į Eltos klausimą sakė Ch. McCreevy'is.

Eurokomisaras pažymėjo, kad Europos Komisija tyrimo imasi tik gavusi konkretų skundą iš trečiosios šalies.

"Jei sulauktume skundų dėl viešųjų pirkimų ar laisvo kapitalo judėjimo ES normų pažeidimo, mes, be abejo, imsimės tyrimo. Tačiau negaliu nuspėti, ar tokie skundai mus pasieks", - sakė Ch. McCreevy'is.

Komisaras taip pat pažymėjo, kad dar per anksti spręsti, ar nacionalinio investuotojo sukūrimas prieštaraus svarstomai ES direktyvai, kurioje numatoma atskirti energijos tiekėjus ir gamintojus.

"Energetikos paketas tik pateiktas įstatymų leidėjams. Įvairios šalys reiškia skirtingas pozicijas. Manau, kad Lietuva, kaip ir kitos valstybės, taip stengsis pakeisti dokumentus, kad jie atitiktų jos interesus. Dar per anksti sakyti, koks bus galutinis variantas", - sakė Ch. McCreevy'is.

Europos Komisijos narys priminė, kad dėl tokio pobūdžio klausimų diskusijos ES dažnai vyksta ne vienerius metus.

Naujoje Atominės elektrinės įstatymo redakcijoje numatyta, kad nacionalinis investuotojas bus kuriamas kaip patronuojanti bendrovė. AB "Rytų skirstomieji tinklai", VST ir "Lietuvos energija" taps antrinėmis „Leo LT“ (Lietuvos elektros organizacija) įmonėmis, o privačiai bendrovei "NDX energija" teks 38,3 proc. patronuojančios bendrovės akcijų.

„Leo LT“ atstovaus Lietuvai naujos atominės elektrinės statybos projekte, kuriame ketina dalyvauti Baltijos šalys ir Lenkija. Bendrovė taip pat bus atsakinga už elektros perdavimo jungčių į Lenkiją ir Švediją tiesimą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją