Verslininkai įsitikinę, kad 2007 metų pavasarį, kalbėdama Lietuvos radijo laidoje, vilnietė apie juos viešai paskelbė melagingus faktus.

„Tai buvo nuomonių laida, vyko normali diskusija, ar reikia Vilniuje nekomercinių kino teatrų. Man labai gaila, kad miestas tokį praranda, ir aš, kaip pilietė, turiu teisę turėti tokią nuomonę. Blogai, jeigu verslas pradeda persekioti žmogų už nuomonę“, - DELFI teigė J. Markevičienė.

Antradienį prasidėjęs teismo posėdis atidėtas atsakovei pateikus daugiau dokumentų.

Kitas ieškinys – kur kas didesnis

30 tūkst. litų už tariamą šmeižtą – tik maža dalis sumos, kurios "Lietuvos" kino teatro šeimininkai reikalauja iš pastato gynėjų.

2006 m. pastatą įsigijusi UAB "Rojaus apartamentai" pernai pateikė civilinį ieškinį iš viso keturiems judėjimo "Už Lietuvą be kabučių" aktyvistams, kurių pareiškimo teismui pagrindu jau daugiau nei vieni metai yra sustabdyta naujo pastato statyba.

Iš kino teatro gynėjų siekiama prisiteisti daugiau kaip 600 tūkstančių litų. Verslininkai prašo padengti jiems visas bylinėjimosi išlaidas, taip pat taikyti laikinąsias apsaugos priemones - areštuoti atsakovų turtą.

„Ieškinys įdomus. Pasismulkino – reikėjo iš karto poros milijonų, kad nesismulkintų tokia garsi verslo įstaiga“, - žurnalistams yra sakęs muzikologas Tomas Bakučionis.

Jis tikino, kad judėjimas terealizavo piliečių konstitucinę teisę kreiptis į administracinį teismą ginantis nuo valstybės tarnautojų nekompetencijos ir neveikimo. Galimybės kreiptis į teismą, pasak T. Bakučionio, numatytas Konstitucijoje ir kituose teisės aktuose – Teritorijų planavimo įstatyme, poįstatyminiuose aktuose.

„Mes manome, kad nieko bloga nepadarėme, o jeigu ieškovai patiria kokius nors nuostolius, tai – jų verslo rizika. Jie imdamiesi kažką statyti Vilniaus Senamiestyje, kuris įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldą, turėjo apie tai iš anksto pagalvoti, o ne prisiimti paskolų ir paskui bandyti tretiesiems asmenims suversti kaltę“, - kalbėjo atsakovu tapęs T. Bakučionis.

DELFI primena, kad bendrovė „Rojaus apartamentai” įsigijo „Lietuvos” kino teatro pastatų kompleksą iš „Vilniaus prekybai” priklausančios bendrovės „Regiono investicija”. Dabar „Rojaus apartamentams” nuosavybės teise priklauso buvusios „Lietuvos” pastatas ir sudaryta žemės nuomos sutartis iki 2093 m.

„Rojaus apartamentų” akcininkai – 90 proc. akcijų valdanti bendrovė „Cinema Scotland” ir įmonė „M2 Invest”, turinti 10 proc. akcijų bei atsakinga už projekto plėtrą ir įgyvendinimą.

Į naująjį pastatą „Lietuvos“ vietoje planuojama investuoti 25 – 30 milijonų litų, tačiau statyboms trukdo iki šiol nepatvirtintas ir teismui apskųstas teritorijos detalusis planas. Sklypo detalųjį planą turėtų tvirtinti Vilniaus taryba.