Kadangi du pareigūnai kaltę pripažino, jiems bylos buvo nutrauktos - už juos laidavo komisariato vadovybė, todėl prieš teismą stojo tik nusikaltimo padarymą neigiantis pareigūnas.

„Geriau jūs parašykite, kokia sunki padėtis policijoje ir paanalizuokite, kodėl mes taip padarėme", - sakė vienas pareigūnų.

Sostinės policijos tyrėjai Diana Ponidzelskienė, Andžejus Danusevičius ir Kęstutis Tolvaiša praėjusių metų vasarį buvo komandiruoti į Šiaulius. Už paros nakvynę komisariato vadovybė jiems leido sumokėti ne daugiau kaip 120 litų, tačiau nedidelius atlyginimus gaunantiems policininkams neišdavė avanso.

Atvykę į svečių namus „Turnė" pareigūnai už nakvynę sumokėjo po 50 litų, tačiau administratorės paprašė išrašyti sąskaitą 120 litų. Ši nesutiko, bet vėliau atlyžo - sutiko suklastoti pinigų priėmimo aktus. Tiesa, didesnę sumą ji užrašė tik ant klientams išduodamų dokumentų.

Į darbą Vilniuje grįžę pareigūnai buhalterijos darbuotojai pateikė dokumentus dėl komandiruotėje patirtų išlaidų atlyginimo. Kadangi jie nebuvo paėmę sąskaitos-faktūros, policijos finansininkė paskambino į svečių namus ir ją paprašė atsiųsti paštu.

Kai dokumentai buvo policijos komisariate, paaiškėjo, kad trys pareigūnai pateikė suklastotus dokumentus. Įtariamaisiais patraukti tyrėjai D. Ponidzelskienė ir A. Danusevičius pripažino kaltę – esą dėl sunkios finansinės padėties jie nusprendė pasipelnyti.

Tačiau juos į Šiaulius nuvežęs ir atgal į Vilnių parvežęs K. Tolvaiša neigė savo kaltę. Prisipažinusiems pareigūnams, laidavus policijos komisariato vadovybei, ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti, o K. Tolvaišos byla buvo perduota į teismą.

Policininkui pateikti kaltinimai ne tik dėl suklastoto dokumento pateikimo, bet ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė teisme pareiškė, kad dėl pareigūno veiksmų valstybė patyrė didelę žalą, o kaltinamasis diskreditavo policininko vardą.

Ketvirtadienį teismas apklausė viešbučio darbuotojus bei buvusius įtariamuosius. Praturtėti siekusi buvusi įtariamoji tyrėja D. Ponidzelskienė sutiko duoti parodymus tik tuo atveju, jeigu teismo salėje nedalyvaus DELFI žurnalistas.

Bylą nagrinėjanti teisėja Ainora Kornelija Macevičienė šį prašymą patenkino – suvaržydama spaudos laisvę uždraudė apklausoje dalyvauti žurnalistui, nors teismo posėdis nebuvo uždaras ir jį toliau galėjo stebėti kiti tuo metu salėje buvę net ne proceso dalyviai.

Po D. Ponidzelskienės liudijęs buvęs įtariamasis policininkas A. Danusevičius teismui negalėjo tiksliai pasakyti, kas svečių namų darbuotojos paprašė didesnei sumai išrašyti pinigų priėmimo aktus, tačiau prisiminė, kad būtent D. Ponidzelskienė jį ir K. Tolvaišą pakvietė pas administratorę pasirašyti dokumentus.

„Jeigu būčiau pripažinęs kaltę, šio teismo šiandien nebūtų", - po posėdžio DELFI sakė K. Tolvaiša.

Pareigūnui už suklastoto dokumento pateikimą bei piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi gresia teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.