Pasak atskilusios LŠDPS pirmininkės Rūtos Osipavičiūtės, kitą savaitę toliau bus deramasi dėl tarnybinio koeficiento kėlimo nuo rugsėjo 1 d. Vyriausybė, pasak jos, įsipareigojo atlikti skaičiavimus, be to, sutarta, kad turi būti mažinamos atlyginimo žirklės tarp jaunų ir vyresnių mokytojų atlyginimų.

R. Osipavičiūtė aiškino, kad kol kas išlieka ketinimai rengti neterminuotą streiką – jis bus surengtas, jei Vyriausybė iki kovo 1 dienos nepatvirtins norimos ilgalaikės atlyginimų kėlimo programos.

Švietimo ir mokslo ministrė R. Žakaitienė aiškino, kad siūloma nuo rugsėjo 1 d. neįvesti planuoto etatinio apmokėjimo, bet jam numatytas lėšas panaudoti tarifinio atlyginimo koeficiento didinimui. Vyriausybė su tuo, pasak jos, sutinka – taip atlyginimai didėtų 14,5 proc.

Anot jos, galbūt galimas ir didesnis atlyginimų kėlimas mažiausias pajamas gaunantiems ir aukščiausius laipsnius turintiems mokytojams.

A. Bružas: pasikalbėjimas, o ne derybos

Tuo tarpu LŠDPS pirmininkas Aleksas Bružas aiškina, kad derybos iš viso nevyksta. „Šiandien mes kalbamės, tačiau atsiranda Vyriausybės gynėjų, kurie pritaria. Tie, kurie spalio 5 d. pateikėme reikalavimus , negalime sutikti ir atrandame vis daugiau bendraminčių, kurie planuoja eiti į akciją su mumis“, - kalbėjo A. Bružas.

Pasak jo, neterminuotus streikus numatoma rengti nuo kovo 3 d. A. Bružas tikino, kad tai - ne išmonė: valstybė turi susirūpinti švietimu, nes jau dabar trūksta 1500 mokytojų, pedagogai perkrauti darbais, į juos žiūrima iš viršaus, mokytojai turi rengtis dėvėtais rūbais.

LŠDPS pirmininkas reikalauja, kad mokytojo atlyginimas jau šiandien būtų 2700-3200 Lt „ant popieriaus, o „ne 4000 Lt po keleto metų, kaip dabar žada Vyriausybė“. Jis reikalauja ne tik 50 proc. kelti atlyginimus, bet ir mažinti darbo apimtis.

Darbo grupės susitikimą A. Bružas vadino „pasikalbėjimu“ ir „derybų imitacija“. Pasak jo, streikuojančių mokytojų sustabdyti neįmanoma: Žemaitijoje streikuoti pasiryžę 14-15 rajonų, prie jų prisidės 2-4 kitų kraštų rajonai. Likusieji rajonai nuo streikų esą stabdomi.