„Apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną būtų leidžiama iš pajamų atskaityti išlaidas MTEP ne vieną kartą, o tris kartus. Tai tokia smarki lengvata iš tikrųjų turėtų paskatinti įmones investuoti į šią veiklą", - posėdyje pristatydamas pataisas sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Teikiamose pataisose numatyta, kad įsigijus ilgalaikio turto, reikalingo MTEP, jo nusidėvėjimo sąnaudos iš pajamų būtų atskaitomos ne per įprastinį laiką (3-8 metus), bet per dvejus metus, kaip yra nudėvimi kompiuteriai.

„Dabar privatus verslas MTEP išleidžia 0,16 proc. BVP, tai yra gėdingas procentas, nes Lisabonos strategijos siekiamybė MTEP yra išleisti bent 2 proc. BVP", - Seime sakė finansų ministras.

Finansų ministerijos duomenimis, Lietuvos verslo išlaidų dalis 2003-2004 m. visose išlaidose MTEP buvo mažiausia tarp visų Europos Sąjungos šalių.

Jei Seimas ir prezidentas pritars šioms pataisoms, jos įsigalios nuo kitų metų sausio.

Kartu su Pelno mokesčio įstatymo pataisomis Seimui Vyriausybės teikiamos ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos, mažinančios premijų darbuotojams apmokestinamą. Šiuo metu iš pelno darbuotojams skiriant premiją, ji apmokestinama gyventojų pajamų, pelno ir „Sodros" mokesčiais, siūlomame variante nebelieka apmokestinimo pelno mokesčiu.

Pataisose siūloma leisti iš pajamų apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną į sąnaudas atskaityti ir išmokas nuo pelno (tantjemas) įmonių valdybos ir stebėtojų tarybos nariams. Tai už šias išmokamas sumas nereikėtų mokėti pelno mokesčio. Tačiau gyventojų pajamų mokesčiu ketinama apmokestinti ir ne Lietuvos gyventojų iš Lietuvoje įsikūrusių įmonių gaunamas tantjemas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją