„Man yra žinomi faktai apie ilgalaikį pono Mockaus bendradarbiavimą, veikimą kartu su Rusijos saugumo tarnybų rezidentais ir su šių rezidentų įkurtomis Lietuvoje kompanijomis. Tai yra vienas faktas. Antras faktas, jūs pažiūrėkite į braižą. Buvo kompanija „Status“ savo laiku ir tokių kompanijų bruožas yra siekti kontroliuoti žiniasklaidą ir užsiiminėti teisiniu šantažu. Šiandien analogiškais veiksmais užsiiminėja „MG Baltic“ koncernas“, – laidoje dėstė Ž. Marcinkevičius.

„Tai pasakiau apgalvojęs“, – paklaustas, ar teisme turėtų įrodymų, sakė jis.

D.Mockus: tai dūmų uždanga

Tokiu bendradarbiavimu apkaltintas koncerno „MG Baltic“ vadovas D. Mockus svarsto galimybę kreiptis į teismą.

„Žiūrėsime, kaip pateikti kaltinimus dėl garbės ir orumo įžeidimo arba šmeižto. Šių melagysčių tikslas – dūmų uždanga: paleidi kažkokios kaltinimus ir visų dėmesį fokusuoji į šalutinius dalykus. Tai manevras, nukreipiantis dėmesį nuo pagrindinių dalykų, susijusių su nacionaliniu investuotoju. Juokinga ir truputį graudu“, – Lietuvos radijui teigė D. Mockus.

Verslininkas tvirtina, kad neva prieš nacionalinio investuotojo formavimą nukreipto plano autoriumi yra ne jis.

„Ž. Marcinkevičius puikiai žino, kad mes jokių projektų neruošėme. Tie planai yra sukurti pačių „VP Market“ vyrų“, – mano D. Mockus.

Jau anksčiau buvo skelbiama, kad slaptojo neva prieš nacionalinio investuotojo formavimą nukreipto plano autoriai yra „MG Baltic“ koncernas. Ž. Marcinkevičius laidoje paminėjo, kad be paviešinto plano esą jų yra ir daugiau.

„Kas juos iš tikrųjų ruošia ir kokiuose centruose jie yra ruošiami, aš tokios informacijos nežinau, bet kad šie planai parašyti ir sudėlioti buvo pono Mockaus „MG Baltic" kompanijose, tą žinau", – „TV forumas“ laidoje sakė „NDX energijos“ valdybos narys.

Išsamesnių komentarų laidoje į Ž. Marcinkevičiaus kaltinimus nepateikęs D. Mockus DELFI vėliau sakė nemaloniai nustebęs dėl kolegos kaltinimų ir pasiryžęs teisme reikalauti įrodymų.

„Kadangi Ž. Marcinkevičių pažįstu labai seniai, 15 metų, tai jis mane labai nustebino. Man tai panašu į didelę desperaciją. (...) Manyčiau, tai yra gerai apgalvotas ėjimas, nelabai suprantu, kodėl jis taip elgiasi“, – DELFI pirmadienio vakarą sakė verslininkas.

„Kas geriausiai padeda užtušuoti nešvarius darbelius? Kažkoks priešas. Man tai atrodo labai negarbinga. Laikiau juos protingesniais žmonėmis“, – samprotavo D. Mockus.

Jis pripažino sulaukęs kvietimo dalyvauti laidoje, tačiau atsisakęs.

„Mane kalbino dalyvauti laidoje, tačiau laidoje dalyvauja proceso dalyviai, o ne žmonės iš šalies, o jeigu kviestų žmones iš šalies, tada dalyvaučiau, – sakė D. Mockus. – Taip viskas painiai susukta, viskas nesisieja į visumą. Nelabai žinau, ar žmonės ką suprato".

Dokumentai – tik institucijoms

Antradienį Ž. Marcinkevičius DELFI sakė daugiau informacijos bei jo žodžių apie D. Mockų įrodymus pateiksiąs tik valstybės institucijoms ir „kol kas“ viešai daugiau detalių nekomentuosiąs.

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas spaudai Vytautas Makauskas DELFi sakė, kad „VSD šios situacijos kol kas nekomentuoja".

DELFI praėjusią savaitę rašė, kad Vyriausybės politika kuriant nacionalinį investuotoją, kuri atstovaus šaliai statant naują atominę elektrinę, nepatenkintas koncerno prezidentas nusprendė į valdžią kreiptis antikos filosofų mintimis.

Praėjusį trečiadienį jis didžiuosiuose dienraščiuose išspausdino puslapio dydžio skelbimai, kuriuose cituojami du senovės filosofai.

„Tobula valstybė yra išmintinga, narsi, nuosaiki ir teisinga…“, „Viskam yra saikas“ – po šiomis graiko Platono ir romėno Horacijaus mintimis nurodyta D. Mockaus pavardė.