Verslininko vadovaujama bendrovė „Saulės dovanos“ Pupinės kaime valdo daugiau kaip 30 hektarų žemės, kurioje pagal Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrąjį planą nėra numatyta gyvenamoji statyba.

„Savivaldybės teritorijos dalies bendrieji planai nekeičiami, jei šių planų gyvenamosios, visuomeninės, pramonės ir sandėliavimo bei komercinės paskirties teritorijose numatomi kito naudojimo būdo (negu nustatytas) žemės sklypai sudaro ne daugiau kaip 20 procentų bendro konkrečios teritorijos pažymėto ploto“, - skelbia įstatymo straipsnis.

Vilniaus vicemeras, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Arūnas Štaras DELFI aiškino, kad ši įstatymo nuostata padeda išvengti ilgos bendrojo plano keitimo procedūros „dėl smulkių dalykų“.

„Aišku, tai nėra labai gerai, taip galima ir korupciją praleisti, tačiau mes turime laikytis įstatymo ir atsižvelgti į tuos 900 skundų, kurie buvo gauti svarstant bendrąjį planą“, - teigė A. Štaras.

Vicemeras patikino, kad įstatymo nuostata automatiškai nesuteiks teisės A. Putramentui statyti namus pramoninėje teritorijoje: „Jam statyti neleidžiame dėl kitų dalykų – šalia esančio oro uosto ir abejonių dėl jo pažadų įrengti gyvenvietės infrastruktūrą. Aš asmeniškai manau, kad suformavęs sklypus jis parduos gyventojams ir pasišalins, komunikacijas palikęs įrenginėti savivaldybei“.

Savo ruožtu opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Kęstutis Masiulis teigia, kad pasinaudoti „spraga įstatymuose“ ir greitai susitvarkyti savo reikalaus miesto valdžia leis tik išrinktiems verslininkams, pirmiausiai A. Putramentui. Kitiems keisti žemės paskirtį reikės įprasta tvarka.

„Miesto bendrasis planas tokiu atveju virsta niekam nereikalinga iškaba“, - DELFI valdančiųjų planus komentavo K. Masiulis.

Sostinės tarybos opozicijos skaičiavimais, vien pakeitęs žemės paskirtį ir ją pardavęs A. Putramentas uždirbtų per 100 mln. litų.

Spėjama, kad šiais pinigais turi būti finansuojama liberaldemokratų partijos Seimo rinkimų kampanija.

DELFI jau skelbė, kad liepos mėnesį Liberalų sąjūdžio atstovai Vilniaus taryboje prisidėjo prie opozicijos ir sutrukdė valdantiesiems priimti sprendimą dėl pritarimo teritorijos šalia Vilniaus oro uosto detaliojo plano konceptualiajai daliai.

Tai turėjo būti pirmas žingsnis siekiant pakeisti žemės paskirtį iš komercinės pramoninės į tinkamą gyvenamųjų namų statybai.

Mero pavaduotojas A. Štaras, kreipdamasis į liberaldemokratų frakciją, tuomet taip kalbėjo apie A. Putramento projektą: „Jūs lipate į mėšlą, kuris jums yra paruoštas, o mes į mėšlą lipti nenorime“.

Liberalų sąjūdžio seniūnas bei frakcijos narys Algirdas Gricius, o taip pat du socialdemokratai - Audrius Rudys ir Romas Adomavičius sugriovė balsų kvorumą ir sprendimo nepavyko priimti.

Į pramoninę teritoriją šalia oro uosto norėtų persikelti ir sostinės pramonės įmonės.

Jos prašo savivaldybės šioje teritorijoje įrengti komunikacijas. „Liūto dalį“ infrastruktūrai reikalingų lėšų žada A. Putramentas, jeigu jam bus leista toje pačioje teritorijoje pastatyti gyvenamųjų namų „kvartaliuką, kuris visiems bus į naudą“.