Po daugiau nei tris valandas užtrukusios apklausos prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams neatskleidė, ar žadama kreiptis į teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo. Pasak jo, V. Uspaskichui prieš apklausą buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą, o apklausą žadama tęsti ketvirtadienį.

Todėl pirmąją naktį sugrįžus į Lietuvą V. Uspaskichui teks praleisti areštinėje.

V. Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis dar prieš prasidedant apklausai žurnalistams tvirtino, kad jo klientas „įkurdintas normaliai" ir apie kokius nors jo teisių pažeidimus nekalbėjo, nors partijos kolegos ir anksčiau, ir trečiadienį piktinosi, neva byla yra politizuota, taip pažeidžiant demokratijos normas.

Vėliau, apklausai dar nesibaigus, kitas advokatas Vytautas Bučius į areštinę atnešė plastikinį maišelį, kuriame, pasak jo, buvo drabužiai. Iš to galima spręsti, kad naktį į ketvirtadienį V. Uspaskichui teks praleisti areštinėje.

Kol vyko apklausa, netoli nuo areštinės stoviniavo būrelis Darbo partijos atstovų, su jais nuolat buvo partijos vadovas Kęstutis Daukšys, vicepirmininkė Loreta Graužinienė, europarlamentarė Ona Juknevičienė, kiti parlamentarai. Advokatai keletą kartų prie jų buvo atėję papasakoti naujausių žinių.

Buvęs „darbiečių" lyderis pareigūnų buvo sulaikytas prie lėktuvo trapo, čia pat, o ne oro uoste, patikrinus jo dokumentus. DELFI žiniomis, antrankiai jam nebuvo uždėti.

Į Vilnių V. Uspaskichas, lydimas Darbo partijos vicepirmininkės bei Seimo narės Loretos Graužinienės ir V. Sviderskio, parvyko trečiadienį priešpiet.

Sutikti jį į oro uostą atvyko parlamentarai Antanas Bosas ir Jonas Pinskus, būrys „darbiečių" ne tik iš sostinės, bet ir Vilniaus rajono, Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Kaišiadorių, Radviliškio, Anykščių, Švenčionių, Pagėgių, Birštono, kitų skyrių. Kelios moterys laikė po raudonų ar baltų rožių glėbį.

Dešimtys partijos narių, pavaikščioję po oro uosto laukimo salę, galiausiai buvo išrikiuoti prie gatvės, vedančios į miestą.

Be to, prie oro uosto politiko laukė vairuotojas su jo automobiliu „Mercedes", tačiau į areštinę bėglys buvo išvežtas prokurorų „Škoda".

Kadangi buvo neaišku, kur V. Uspaskichas bus vežamas – į areštinę ar prokuratūrą, tuo metu prie Generalinės prokuratūros bėglio laukė Europos Parlamento narė O. Juknevičienė.

Tačiau „darbiečiai" buvusio savo lyderio taip ir nepamatė – jis iš oro uosto buvo iškeliavo ne pro ten, pro kur paprastai važiuoja kiti keleiviai.

V. Uspaskichas iš karto buvo atvežtas areštinę, esančią Vilniaus 5-ajame policijos komisariate T. Kosčiuškos gatvėje. Pasak jo advokato V. Bučiaus, politikas gali būti vežamas arba į apklausą prokuratūroje, arba į teismą, kurio prokurorai prašytų leisti parvykėlį suimti.

Politikas yra paskelbtas įtariamuoju vadinamojoje Darbo partijos finansinės veiklos byloje. Kadangi prokurorai išdavė Europos arešto orderį, jis turėjo būti sulaikytas vos pasiekęs Lietuvos ar kitos Europos Sąjungos šalies teritoriją.

Nuo sulaikymo „darbiečio" neapsaugojo net kandidato į Seimo narius statusas, mat Vyriausioji rinkimų komisija prokurorų prašymu yra panaikinusi jo teisinę neliečiamybę.

Prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingos Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų.

Įtariama, kad tuometinis „darbiečių" vadovas vien 2005 metais penkis kartus sumažino gautas pajamas ir išlaidas. Tais metais partijos pajamos esą buvo 10 mln. 49 tūkst. litų, bet iš jų net 8 mln. 77 tūkst. litų nebuvo apskaityti partijos apskaitos registre. Nuslėptos esą buvo ir partijos išlaidos.

Neteisingi duomenys, manoma, buvo pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai ir VRK. V. Uspaskichas nurodė, kad partijos pajamos 2005 metais buvo 1,972 mln. litų, o išlaidos – 1,672 mln. litų.