LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinė septynių teisėjų kolegija ketvirtadienį paskelbė, kad A. Petrusevičiaus ir dviejų jo bendražygių bylą nagrinėjusi ir nuosprendį jiems priėmusi Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija buvo sudaryta pažeidžiant Teismų įstatymą.

Taip atsitiko todėl, kad kolegijoje dalyvavusio teisėjo Jono Gaidukevičiaus įgaliojimai Prezidento dekretu buvo pratęsti kol bus išnagrinėtos dekrete paminėtos konkrečios bylos. A. Petrusevičiaus byla dekrete nebuvo nurodyta, todėl teisėjas J. Gaidukevičius neturėjo įgaliojimų nagrinėti šią bylą.

„Taigi, bylą pirmosios instancijos teisme išnagrinėjo neteisėta kolegija, jos priimti sprendimai negali būti pripažinti teisėtais. Panaikinus teismų sprendimus nelieka teisinio pagrindo nuteistiesiems atlikinėti laisvės atėmimo bausmę, todėl jie paleidžiami iš laisvės atėmimo vietos, o byla bus nagrinėjama iš naujo“, - paskelbė LAT teisėjų kolegija.

Ketvirtadienį iš įkalinimo vietos bus paleistas ir kartu su A. Petrusevičiumi nuteistas Vygirdas Dudutis. Iš naujo bus nagrinėjama ir trečiojo nuteistojo Jono Miškinio byla, nors jis net nebuvo apskundęs nuosprendžio.

Po tokio LAT sprendimo Generalinės prokuratūros prokuroras Aidas Mažeika žurnalistams pareiškė, kad ir toliau sieks laisvės atėmimo bausmės A. Petrusevičiui: “Pasirodo, teisėjo įgaliojimai buvo pasibaigę, aš to nežinojau. Tačiau byloje niekas nesikeičia, prašysiu tos pačios bausmės ir ginsiu savo poziciją iki galo”.

„Gynybai šios aplinkybės buvo žinomos, tačiau nebuvo naudinga jas iškelti. Mes siekėme įrodyti, kad valstybės institucijos negalėjo organizuoti ginklų pirkimo iš A. Petrusevičiaus. Tikėjomės, kad bausmė jam bus sušvelninta ir jis bus paleistas į laisvę užskaitant tą laiką, kurį jau praleido įkalinimo vietoje“, - sakė advokatas Juozas Gaudutis.

„Tiesa iš dalies nugalėjo. Džiaugiuosi, kad mano tėvas šiandien bus paleistas į laisvę“, - LAT sprendimą teigiamai įvertino A. Petrusevičius dukra Lina Vitkuvienė.

Ketveriems metams nelaisvės nuteistas buvęs Seimo narys beveik pusę metų bausmę atliko pareigūnų kolonijoje - Vilniaus 1-uosiuose pataisos namuose.

A.Petrusevičius, V.Dudutis ir J.Miškinis buvo sulaikyti praėjusių metų pradžioje. Tyrimo metu kartu su Valstybės saugumo departamento pareigūnais atliktų kratų metu buvo paimta virš 600 vnt. įvairaus kalibro šovinių, beveik 2 kg įvairių sprogstamųjų medžiagų, beveik 20 įvairių šaunamųjų ginklų - nuo mažo kalibro pistoleto iki granatsvaidžio, kurių laikymui kauniečiai neturėjo leidimo. Juos slėpė miške, o vėliau persivežė į namus.

Už nusikalstamą veiką, kai disponuojama ne mažiau kaip trimis šaunamaisiais ginklais, didelės sprogstamosios galios arba dideliu kiekiu šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų, A.Petrusevičiui grėsė laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Nors A.Petrusevičius teigė, kad ginklus pardavęs kolekcionieriams, tačiau teismas nustatė, jog buvęs Seimo narys turėjo žinoti, kad jie bus panaudoti nusikalstamiems tikslams. Vieno praėjusį sausį vykusių pokalbių metu ginklą iš A.Petrusevičiaus pirkęs vyriškis prašė iš alaus skardinės padaryti duslintuvą, kad ginklas kuo tyliau šaudytų ir kad naudojant šį duslintuvą būtų galima iššaudyti bent vieną šovinių apkabą. A.Petrusevičiui pirkėjas taip pat sakė, kad jau ginklą jis naudojo patalpoje, todėl „reikia, kad būtų tyliau“.

„Akivaizdu, jog duslintuvas (o ypač pagamintas iš alaus skardinės) jokios kolekcinės vertės neturi“, - pabrėžė Lietuvos apeliacinis teismas.

Nors A.Petrusevičius nebuvo nuteistas dėl granatų laikymo, tyrimo metu pavyko užfiksuoti keletą pokalbių, kai buvęs parlamentaras prisipažįsta turįs ir granatų.

Vieno pokalbio metu ginklų pirkėjas A.Petrusevičiui tvirtino, kad negrąžina skolos, tai buvęs parlamentaras atsakė, kad „reikia jį sutvarkyti“ ir pažada duoti „garantuotų priemonių: „Tai tą... aš tau duosiu garantuotą, originalą... Reikia pritvirtint, supranti, kad jau garantuotai, jisai keliaus kur nors. Ir nuo žiedo garantuotą virvutę ant..."