Naujoji sąjungą ragina privalomąjį referendumą rengti kitų metų rudenį kartu su Seimo rinkimais. Referendumui siūloma pateikti tokį tekstą: „Pritariu, kad Lietuvos Konstitucijos 12 straipsnio 2 dalis būtų išdėstyta šitaip: „Lietuvos Respublikos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu“.

Tokią iniciatyvą parašais yra parėmę 40 įvairių Seimo frakcijų narių.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad dvigubą pilietybę Lietuvos piliečiai gali turėti tik išimtiniais atvejais. Pernai Konstitucinis Teismas (KT) išaiškino, kad būtina mažinti grupę asmenų, galinčių pretenduoti į dvigubą pilietybę, nes dabar tai yra pernelyg plačiai paplitęs reiškinys.

Konstitucijoje taip pat nurodyta, kad pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas. Tačiau, kaip pabrėžė Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas „noras plėsti įstatymines galimybes prieštarauja Konstitucijai”. Jis kritikavo premjero Gedimino Kirkilo ir konservatorių vadovo Andriaus Kubiliaus iniciatyvą dvigubą pilietybę įteisinti įstatymo pataisomis.

„KT pasakė, kad bandymas atskirus atvejus išplėsti ir teisinį reguliavimą padaryti dviem, trim, penkiais atvejais nebesutelpa į sąvoką „atskirais atvejais”. Tai nieko kito nereiškia, kaip tik prieštaravimą Konstitucijai ir bandymą tokius reiškinius padaryti paplitusius. Jei bandysime įteisinti per įstatymą, sulauksime tokio paties KT sprendimo”, - aiškino A. Paulauskas.

Pasak jo, užsienio valstybės dabar vis dažniau nei anksčiau suteikia galimybę turėti antrą pilietybę.

Tuo tarpu A. Kubilius nuogąstavo, kad socialliberalų siūloma formuluotė atvers kelią Lietuvos pilietybę gauti bet kam, ir piktinosi populizmu.

„Salėje matomas noras surengti referendumą bet kokia forma, - kalbėjo Tėvynės sąjungos pirmininkas. – Kad per rinkimus būtų galima pareikšti, kaip mes rūpinamės piliečiais, išeiviais. Rūpinimasis atspindi patarlę „Gerais norais kelias į pragarą grįstas”. Rezultatas bus toks, kad turėsime iki 200 tūkst. Rusijos piliečių, o šia dovana Kremlius džiaugsis”.

Į konservatoriaus priekaištus A. Paulauskas atkirto, kad siūloma formuluotė tik leis Lietuvos piliečiams būti ir kitos valstybės piliečiais, tačiau tai nebus privaloma: „Sąvoka „gali būti sąvoka bus atskleista įstatyme”.

Jau po balsavimo kalbėjęs Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos narys Vladimiras Orechovas atrėmė A. Kubiliaus nuogąstavimus dėl masinio Lietuvoje gyvenančių rusų tapimo Rusijos piliečiais. „Nieko baisaus nebus. Kas norėjo išvažiuoti, jau išvažiavo arba pabėgo”, - teigė jis.

Kad didelė dalis Lietuvos piliečių gali siekti ir Rusijos paso, anksčiau nuogąstavo ir konservatorius, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis. Kartu jis baiminosi, kad dėl nedidelio gyventojų aktyvumo per planuojamą referendumą jis gali žlugti.