Vyriausybė palaikė Finansų ministerijos neigiamą poziciją dėl dar balandį Seime pradėtų svarstyti Seimo nario Sauliaus Girdausko Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) pataisų, kuriomis siūloma leisti susigrąžinti dalį sumokėto GPM gyventojams, pirkusiems naujus automobilius.

S. Girdauskas siūlė mokesčių lengvatą taikyti pirkusiems automobilius, kainuojančius iki 50 tūkst. Lt. Maksimali siūloma grąžintina GPM permoka - 4500 Lt.

Finansų ministras posėdyje tvirtino, kad šios pataisos didintų atskirtį tarp šalies gyventojų, be to, ši lengvata kainuotų daug šalies biudžetui, todėl Vyriausybė ir rekomenduoja Seimui nepriimti šių pataisų.

„Tai skatinti reikėtų kitomis priemonėmis, Vakarų valstybėse naujų automobilių įsigijimas kartais skatinamas sumažinant registravimo mokestį, kurio Lietuvoje nėra, arba duodant lengvatas automobilio naudotojo mokesčiui, kai senesni automobiliai apdedami didesniais automobilio naudotojo mokesčiais, nes jie labiau teršia orą, šio mokesčio pas mus taip pat nėra", – dėstė finansų ministras.

Po posėdžio ministras jis sakė, kad reikėtų sudaryti specialią darbo grupę, kuri išanalizuotų kitų valstybių patirtį.

„Galų gale tos mokestinės priemonės, jeigu jų bus imtasi, bus svarstomos Seime", – dėstė finansų ministras.

G. Kirkilas atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje ir taip pakankamai sparčiai didėja naujų automobilių pardavimai, taip pat, anot jo, geras yra ir Vakarų Europos pavyzdys, kai senų automobilių savininkai yra apmokestinami didesniu automobilio naudotojo mokesčiu. Tačiau jis nesiryžo spėti, kada toks mokestis galėtų atsirasti Lietuvoje.

„Jeigu žmogui patiks automobilis už 28 tūkst. Lt, jis turės teisę pirkti už tokią sumą ir jam pagal formulę bus paskaičiuojama išmoka", – anksčiau aiškino pataisų autorius.

Dabar šis siūlymas svarstomas Seimo komitetuose.

Dabar GPM permokas gali susigrąžinti pirkusieji kompiuterį su programine įranga ar įsirengę interneto prieigą. Taip galima susigrąžinti dalį sumokėtos sumos už gyvybės draudimą, dalį palūkanų už būsto kreditą, įmokas už studijas aukštojoje mokykloje, dalį sumokėtų įmokų į pensijų draudimo fondą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją