„Tikrai nesitikėjome tokio žmonių aktyvumo. Tai taip pat rodo, kad vartotojų teisės yra tikrai pažeidžiamos. Nemokamos telefono linijos įvedimas pasiteisino“, - tikina „Desa“ vadovas.

Tuo pačiu jis apgailestavo, kad dažnai pateikiama labai nekonkreti informacija, tad reaguoti galima maždaug tik į pusę skambučių.

Nemokamas telefono numeris 8-800-21122 įvestas birželio 6 d. Juo skambinantys žmonės gali pranešti apie atvejus kur, kada ir kaip buvo pažeistos jų teisės grąžinant užstatinius butelius. Pasak S.Krasausko, dažniausiai fiksuojami dviejų tipų pažeidimai: – prekybos vietose užstatinė tara arba išvis nepriimama, arba už ją bandoma grąžinti mažiau užstato nei priklauso (25 ct.).

Gautą informaciją apie pažeidimus „Desa“ perduoda atitinkamų regionų Aplinkos apsaugos departamentams, įpareigotiems prižiūrėti Užstato sistemos tinkamą veikimą. Remiantis iš vartotojų gaunama informacija, daugiausiai pažeidimų užfiksuojama pavienėse, mažose rajonų parduotuvėse (52 atvejai). Kur kas drausmingesni didieji prekybos centrai, tačiau ir tarp jų užfiksuota pažeidimų (23 atvejai).

Pasak Aplinkos ministerijos aplinkos kokybės departamento direktoriaus Arūno Čepelės, iš viso Aplinkos apsaugos inspektoriai visoje Lietuvoje nuo Užstato sistemos įsigaliojimo patikrino 1215 parduotuvių, surašė 729 privalomųjų nurodymų bei paskyrė atsakingiems asmenims 30 piniginių baudų bendrai 26,7 tūkst. litų sumai. Už taros supirkimo reikalavimų nesilaikymą Lietuvos Respublikos ATPK numato 2,5-5 tūkst. litų dydžio baudas.

„Baudos – kraštutinė priemonė. Svarbiau, kad visi užstato sistemos dalyviai suprastų, jog aplinkos švara didžia dalimi priklauso nuo tinkamo užstato sistemos veikimo. Pardavėjo nepriimtas butelis veikiausiai atsidurs pakrūmėje ar ežere, taigi į stiklo šukes susižalosime patys arba mūsų vaikai, miške numesta šukė gali sukelti gaisrą“, - sakė S.Krasauskas.

Užstato sistema Lietuvoje pradėjo veikti 2006 metų lapkričio pradžioje. Šiuo metu 25 centų užstatas yra nustatytas 10 tipų pakartotinio naudojimo stikliniams gėrimų buteliams. Vadovaujantis Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymu, pardavėjai, parduodami gaminius, už kurių pakuotę nustatytas užstatas, privalo imti užstatą ir jį grąžinti vartotojams, kai šie grąžina pakuotes. Taigi užstatines pakuotes privalo priimti visi be išimties pardavėjai, parduodantys jose supakuotus gaminius.

Šiuo metu Lietuvos rinkoje nuolat cirkulioja apie 50 milijonų vien populiariausių BBH alaus butelių. VšĮ „Desa“ steigėjai ir dalininkai yra penki Lietuvos alaus gamintojai, savo gaminiams pakuoti naudojantys užstatines pakuotes. Įkurti užstato sistemos administratorių bei jam pavesti užstato sistemos administravimo reikalus rekomenduoja Lietuvos Respublikos teisės aktai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją