Visi J.Gaidukevičiaus nuosprendžiai ir nutartys turėtų būti panaikinti iš karto, kai proceso šalys pasiskųs Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT). Šias bylas Kauno teisėjams tektų nagrinėti iš naujo.

LAT jau panaikino vieną nuosprendį, kurį buvo pasirašęs J.Gaidukevičius. Jo ir dar dviejų teisėjų išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje vienas kaunietis verslininkas buvo išteisintas dėl sukčiavimo.

Teisėjo J.Gaidukevičiaus įgaliojimai, sulaukus 65-erių metų, baigėsi praėjusiųjų metų balandžio 15-ąją, tačiau jų išvakarėse prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo Temidės tarnui leido baigti nagrinėti tris bylas.

Į pensiją Kauno teisėjas pasiprašė tik šių metų birželį, nors dar buvo nepabaigęs nagrinėti vienos bylos. Prezidento dekretu J.Gaidukevičius buvo atleistas.

Teisėjui daugiau kaip metus buvo mokamas atlyginimas, nors jis galėjo nagrinėti tik tris baudžiamąsias bylas.

„Jeigu savaičių savaitėmis teisėjas būtų sėdėjęs teisme, jam už tuščią laiką būtų mokamas atlyginimas, - sakė Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Algimantas Smolskas. – Nenorėjome, kad jis būtų išlaikytinis – juk kiti teisėjai turi didelius krūvius ir gauna tokio paties dydžio algą“.

Nors V.Adamkaus dekrete buvo nurodyta, kad J.Gaidukevičius gali nagrinėti tik tris nebaigtas baudžiamąsias bylas, jam teko nagrinėti ne tik pirmos instancijos, bet ir apeliacine tvarka apskųstas bylas. Kaip ir jo kolegos, J.Gaidukevičius turėjo svarstyti, ar pagrįstai suimti įtariamieji bei ar reikia pratęsti jų kardomąjį kalinimą.

LAT teisėjų kolegija konstatavo, kad jeigu prezidento dekretu teisėjui buvo pratęsti įgaliojimai tik išnagrinėti konkrečias bylas, tačiau minėtu pagrindu teisėjas nagrinėja kitas, dekrete nenurodytas bylas, yra pagrindas konstatuoti, jog taip yra pažeidžiama Konstitucija, paneigiamos Konstitucinio Teismo nutarimo išvados dėl teismų darbo bei nesilaikoma Teismų įstatymo.

Be to, LAT pabrėžė, kad taip pat yra pažeidžiama Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, kurioje nurodyta, jog bylas turi nagrinėti nepriklausomas ir nešališkas teismas. Būtent dėl šių priežasčių viena Kauno apygardos teismo nutartis buvo pripažinta neteisėta - teisėjas J.Gaidukevičius neturėjo konstitucinių įgaliojimų nagrinėti bylas.

Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas DELFI neslėpė, kad J.Gaidukevičius naujų bylų nebegavo nuo kovo pabaigos, kai LAT paskelbė sprendimą, kuriuo buvo panaikintas Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjos Uršulės Marijos Galdikienės priimtas ir pasirašytas sprendimas vienoje byloje.

Tada paaiškėjo, kad U.M.Galdikienė taip pat neturėjo įgaliojimų nagrinėti bylas, tačiau ji vis tiek nusižengė įstatymams.

„Mes manėme, kad jis bylas galėjo nagrinėti iki tada, kol išnagrinės prezidento dekrete nurodytas tris bylas“, - sakė Teisėjų tarybos narys A.Smolskas.

Kiek J.Gaidukevičius galėjo neteisėtai išnagrinėti bylų, Kauno apygardos teismas dar neskaičiavo. Tiesa, tokia statistika paaiškėtų tik tada, jeigu nuteistieji ar išteisintieji su skundais kreiptųsi į LAT.