Dar trys nepilnamečiai „žvalgai“ po apklausų paleisti, taip pat sulaikyti trys automobiliai.

Trečiadienį VSAT Lazdijų rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus ir Specialiosios paskirties būrio pasieniečiai, panaudoję specialius matymo prietaisus, ant Vištyčio ežero kranto Vilkaviškio rajone pastebėjo krovinį ir grupelę jį kraunančių asmenų.

Skubiai atvykę į įvykio vietą pasieniečiai sulaikė keturis Vilkaviškio rajono gyventojus. Sulaikymo metu vilkaviškiečiai VSAT pareigūnams nesipriešino.

Į krantą jau buvo ištrauktas rusiškų cigarečių dėžių „karavanas“ – iš viso 18 tūkst. pakelių. 36 dėžės buvo supakuotos į dvigubą polietileno sluoksnį ir surištos tarpusavyje. Įtariama, kad iš Rusijos jos buvo atplukdytos nenustatyto asmens, o sulaikytųjų uždavinys Lietuvos krante jas buvo išgriebti iš vandens ir kuo skubiau pergabenti į šalies gilumą.

VSAT Lazdijų rinktinėje dėl kontrabandos gabenimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sulaikytuosius pasieniečiai uždarė į areštinę.

Tą pačią dieną prie sienos su Rusija jungtinėms Pagėgių pasieniečių pajėgoms įkliuvo trys automobiliai, kuriais gabentas neteisėtas cigarečių krovinys – 30 tūkstančių pakelių rusiškų cigarečių. VSAT pareigūnai taip pat sulaikė penkis asmenis, siejamus su minėto krovinio gabenimu. Paaiškėjo, kad tarp jų – trys nepilnamečiai, kontrabandininkų parankiniai.

VSAT Pagėgių rinktinės Imuniteto poskyrio, Operatyvinės veiklos skyriaus ir Specialiosios paskirties būrio pareigūnų grupės ties Šilutės rajono Plaškių kaimu stabdė nuo Nemuno važiuojančius du automobilius „Subaru Legacy“ ir „BMW 325“.

Vairuotojams nepaklusus reikalavimui sustoti nuošaliau buvęs pasienietis iš tarnybinio šautuvo „Winchester“ iššovė vieną guminę kulką į orą. Po šūvio abu automobiliai sustojo, o juos vairavę asmenys puolė slėptis šalia kelio augančioje aukštoje žolėje.

Abiejuose automobiliuose pareigūnai rado 40 dėžių Rusijoje pagamintų cigarečių „Saint George Lights“ ir „Jing Ling“ su rusiškais akcizo mokesčio ženklais.

Tęsiant iš įvykio vietos pasprukusių bėglių ir kitų, įtarta, su kontrabandos gabenimu susijusių asmenų paiešką Šilutės rajone pasieniečiai sulaikė keturis asmenis. Paaiškėjo, kad trys iš jų – nepilnamečiai.

Pareigūnai taip pat turėjo informacijos ir apie trečią cigaretes vežusią transporto priemonę, kuri nuo upės į Lietuvos gilumą buvo pajudėjusi anksčiau. Netrukus buvo rasta ir ji. Automobilį „Audi 100“ operacijoje dalyvavę pasieniečiai sulaikė Žemaitkiemio kaime, už maždaug keturių kilometrų nuo pirmojo sulaikymo vietos. Čia automobilį vairavęs vyras ir, įtariama, kontrabandos pirkėjas cigarečių dėžes jau krovė į mikroautobusą „Volkswagen Transporter“. Sulaikomi jie nesipriešino.

Pareigūnai aptiko dar 20 dėžių rusiškų cigarečių „Saint George Lights“.

Įtariamam kontrabandos pirkėjui pradėta administracinė teisena, o rūkalus „Audi“ automobiliu gabenęs vyriškis uždarytas į areštinę. Joje taip pat atsidūrė dar vienas iš keturių anksčiau sulaikytų asmenų, siejamų su kontrabandos gabenimu. Visi nepilnamečiai po apklausos paleisti.

Juos kontrabandos gabenimą organizuojantys asmenys samdo kaip „žvalgus“ pasieniečių patruliams stebėti, sekti kelius, kuriais numatoma gabenti kontrabandą. Suaugusieji kontrabandininkai pasienyje su Rusijas sugundę paauglius piniginiu atlygiu juos dažnai išnaudoja rizikingoms užduotims.

Sulaikytieji automobiliai ir rūkalai laikinai saugomi Pagėgių rinktinėje. Šio VSAT padalinio pareigūnai dėl kontrabandos taip pat pradėjo ikiteisminį tyrimą.